Jesen nam donosi pregršt šarenih i mirisnih plodova, a jedan od najzdravijih je bundeva, odnosno tikva. Koristi se u pripremi raznih jela, od krem juha, variva do slastica, kolača i pita, a ukusna je i kao prilog pečen u pećnici.
Savijače, štrudle i pite od vučenog tijesta omiljene su na našim prostorima, a nekada su se uvijek pripremale od domaćih kora. Donosimo vam recept za štrudlu s bundevom od domaćeg vučenog tijesta, ali bez sira. U ovoj slastici tako više do izražaja dolazi sladak okus bundeve.
Recept za štrudlu s bundevom
Sastojci:
500 g brašna
1 jaje
malo soli
ulje za premazivanje
Za nadjev:
½ kg narezane bundeve
200 g šećera
2-3 žlice masti
malo cimeta
vanilin šećer
Priprema:
Zamijesite glatko tijesto s malo mlake vode (po potrebi). Tijesto podijeliti na 2-3 dijela i ostavite da malo odstoji. Ponovno premijesite tijesto i na stolu razvaljajte tanke kore.
Bundevu naribajte, pomiješajte sa šećerom, cimetom i vanilin šećerom.
Izdvojenu koru namažite masnoćom, pospite smjesom od bundeve i zamotajte krpom. Savijte desnu i lijevu stranu za otprilike 1 cm, pa počnite rolati podižući krpu, a kora će se sama zamotati, uz potporu i oblikovanje po potrebi, kako bi se ravnomjerno zamotala.
Umotanu koru stavite u dobro podmazan pleh i premažite uljem. Umjesto ulja za premazivanje kora možete koristiti mast, tako će biti još sočnije. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice