Tajna dobrih fritula krije se u nekoliko kapi rakije ili ruma koje se stavljaju pri izradi tijesta kako tijesto ne bi upilo previše ulja. Fritule s jogurtom će imati nešto drugačiji okus jer će i tekstura tijesta biti drugačija.
Sastojci:
2 jaja
200 ml jogurta (tekući)
30 g šećera
300 g glatkog brašna
20 ml rakije ili ruma
vrećica vanilin šećera
pola vrećice praška za pecivo
malo soli
Priprema:
Najrpije umutite jaja sa šećerom pomoću miksera, da budu pjenasta, a onda dodajte jogurt, rakiju i vanilin šećer. Koristite tekući jogurt, dobro izmiješajte sastojke pjenjačom, a u drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno i prašak za pecivo.
Potom ih postepeno dodajte u mokre i cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Nakon toga dodatno pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostavite smjesu da odstoji oko pola sata na toplome.
Slijedi prženje u ulju. Zagrijte ulje u loncu dok ne bude vruće. Kako vam se tijesto ne bi lijepilo za žlicu, žlicu prvo umočite u ulje, a potom uzmite tijesto i drugom žlicom ga stavljajte u ulje. Kada fritule dobiju boju s jedne strane, okrenite ih na drugu stranu.
Istovremeno možete peći više fritula, ali pazite da sve stavite u otprilike isto vrijeme. Kad su s obje strane dobile boju stavite ih na tanjur na koji ste prethodno stavili ubrus koji će upiti višak ulja. Za kraj posipajte šećer u prahu po fritulama.
Fritule možete jesti same, ali možete ih obogatiti otopljenom čokoladu za kuhanje.
U nastavku pogledajte kako se rade fritule s jogurtom:
izvor: Recepttura