• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        SVESTRANO PRHKO TIJESTO ZA PITE I KOLAČE: Zlatno pravilo za njegovu izradu je omjer šećera, masnoće i brašna 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Savjet više

        SVESTRANO PRHKO TIJESTO ZA PITE I KOLAČE: Zlatno pravilo za njegovu izradu je omjer šećera, masnoće i brašna

        17.11.2023 18:00
        17.11.2023 18:00
        0

        Pogledajte u nastavku recept za prhko tijesto za pite i kolače.

          Izvor: Shutterstock

        Zlatno pravilo za izradu prhkog tijesta je 1:2:3, što se odnosi na omjer šećera, masnoće i brašna. To znači da će vam za kalup promjera 26-28 cm trebati 100 g šećera, 150 g maslaca te 300 g glatkog brašna.

        Pravo prhko tijesto pravi bez ikakvih dodataka, ali ako smjesu nikako ne možete povezati, slobodno dodajte neke od sastojaka za povezivanje kao što su žutanjci ili jaja, kiselo vrhnje, mlijeko ili voda. Ukoliko dodajete nešto od navedenih sastojaka, neka to bude u što manjoj količini. Što se tiče šećera, za ovu vrstu tijesta u šećer u prahu uvijek je najbolji izbor jer i on doprinosi prhkosti tijesta.

        U nastavku pogledajteosnovni recept za pripremu prhkog tijesta prema kojem možete raditi pite i razne prhke kolačiće.

        Sastojci:

        100 g šećera u prahu
        150 g hladnog maslaca
        300 g glatkog brašna

        Možda će vas zanimati

        • Savjet više |

          01. Oct 2023.

          KAKO NAPRAVITI LISNATO TIJESTO: Za najfinije domaće kolače i peciva, a sastojke već imate kod kuće i možete ga zamrznuti

          0

        Piprema:

        Na radnu površinu prosijte brašno pa dodajte šećer i na kockice narezan maslac. Vrhovima prstiju maslac brzo razmrvite u brašnu pa umijesite glatko tijesto. Tijesto nemojte mijesiti predugo kakao se masnoća od topline ruku nebi otopila čime tijesto kod pečenje gubi svoju prhkost i gustoću.

        Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
        Nakon hlađenja tijesto položite na lagano pobrašnjenu površinu, posipajte ga s malo brašna i razvaljajte na 3-4 mm debljine. Ako vam se tijesto lijepi za podlogu ili valjak dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati jer će tijesto inače biti previše čvrsto.

        Razvaljano tijesto oprezno prebacite u kalup za pečenje ili izrezujte i oblikujte kolačiće, ovisno što planirate pripremati.

        Ukoliko pripremate pitu, dno tijesta prije pečenje obavezno izbodite vilicom ili čačkalicom kako se tijekom pečenja nebi napuhnulo. Također, ako i gornji dio pite prekrivate s jednim komadom tijesta i njega obavezno na nekoliko mjesta izbodite kako bi zrak tijekom pečenja mogao pronaći izlaz.

        Možda će vas zanimati

        • Zalogajčići

          | 07. Nov 2023.

          DOMAĆI KRUH S JOGURTOM: Recept je idealan za početnike jer je priprema jednostavna, a i brzo je gotov

          0
        • Savjet više

          | 31. Oct 2023.

          KAKO UMIJESITI NAJBOLJE TIJESTO ZA PITU? Najvažniji je jednak omjer glatkog i oštrog brašna

          0
           Recept za ludo tijesto koje se koristi za sve
        • Zalogajčići

          | 30. Oct 2023.

          RECEPT ZA DOMAĆE, MEKANE, PRAVE FRANCUSKE KROASANE: Hrskavi izvana, mekani iznutra i ne zahtijevaju puno pripreme

          0
           recept za domaće kroasane
        • Zalogajčići

          | 22. Oct 2023.

          NAJLAKŠI I NAJBRŽI RECEPT ZA TIJESTO ZA PIZZU: Priprema se za 10-ak minuta i svima uspjeva iz prve

          0
           Recept za tijesto za pizzu

        izvor: slatkisvijet.com

        Tagovi

        prhko tijesto tijesto recept savjeti

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        Pre 22 h

        KAKO PRATI KUHINJSKE KRPE: Stari trik za blistavo čiste krpe bez mrlja

        0

        Pre 22 h

        NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA TIJESTO ZA PIZZU: Priprema se za 10 minuta, a trik je u jednom sastojku

        tijesto za pizzu
        0

        08. Dec 2023.

        3 SASTOJKA KOJA PEKARI DODAJU U DIZANO TIJESTO: Peciva i kiflice bit će najmekanije, a i trajat će dulje

        0

        07. Dec 2023.

        KAKO OČISTITI ZAGORENE TAVE NA PRIRODAN NAČIN: Izribajte tepsije i drugo posuđe namirnicama koje već imate kod kuće

        0

        05. Dec 2023.

        GREŠKE KOJE RADITE KOD ČIŠĆENJA INDUKCIJSKE PLOČE: Kako pravilno održavati štednjak, a da ga trajno ne oštetite

        0

        05. Dec 2023.

        UNIVERZALNO TIJESTO KOJE NARASTE ZA 15 MINUTA: Jedino koje ćete trebati za sve vrste kiflica, peciva i kolača

        0

        04. Dec 2023.

        TRIK ZA ŠTEDLJIVE: Dodajte ovu jeftinu namirnicu u smjesu od mljevenog mesa i napravite više ćufti i pljeskavica

        0

        29. Nov 2023.

        TRIK KOJI SPRJEČAVA PRSKANJE ULJA KOD PRŽENJA: Ovaj savjet poštedjet će vas masnih mrlja na štednjaku i radnoj površini

        0

        27. Nov 2023.

        TRIK ZA NAJBOLJU SARMU: Tajna je u ovoj jeftinoj namirnici koja će omiljenom zimskom jelu dati sočnost

        0
        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Mondo Inc Zagreb d.o.o.