Osim sitnih kolačića i keksa, kolača od dizanog tijesta kao što su orehnjača i makovnjača, blagdanski stol nezamisliv je bez kuglofa. U naše krajeve došao je iz Austro-Ugarske, iako njegovo porijeklo nije potvrđeno. Neki tvrde da je austrijski, dok drugi da je francuski, a prema nekim dokazima kolač sličnog oblika postojao je još u starom Rimu. Kod nas je već tradicionalan, slično kao i božićni kruh stollen u Njemačkoj ili panettone u Italiji.
Ova biskvitna delicija izgleda kraljevski i svečano, a može se ukrasiti u božićnom stilu. Osim što lijepo izgleda, može stajati dugo, a jede se uz kavu, čaj ili kuhano vino, a može biti i odličan doručak uz mlijeko.
Kuglof s grožđicama
Sastojci:
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 230 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 300 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 10 g vanilin šećera
- 200 g grožđica
- naribana korica naranče
- malo ruma
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup veličine 22 centimetra dobro namastite. Grožđice namočite u malo hladne vode kako bi omekšale pa ih procijedite. U zdjelu stavite jaja i šećer i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje. Dodajte mlijeko i ulje pa promiješajte pjenjačom. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer te miješajte dok je dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ubacite grožđice i promiješajte sa špatulom.
Ulijte smjesu u kalup, stavite u pećnicu i pecite dok vrh kolača ne postane zlatno smeđe boje, otprilike 30 do 40 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 15 minuta, oprezno okrenite i ostavite na rešetki da se ohladi. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte sirupom od šećera i citrusa.
Kuglof s narančom
Sastojci:
- 1 naranča
- 2 jaja
- 110 g šećera
- 200 g kiselog vrhnja
- 120 ml ulja
- 1 žličica prirodnog ulja naranče
- 250 g brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
Glazura:
pola šalice šećera u prahu
3 žlice soka od naranče
Priprema:
Ogulite naranču i stavite je nakratko u kipuću vodu da omekša. Naribajte koru cijele naranče i iz polovice ocijedite sok. Pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Dodajte vrhnje, ulje, narančin sok i koricu, narančino ulje i izmiješajte. Prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano miješajte mikserom dok se sastojci ne sjedine. Gotovo tijesto staviti u kalup namazan maslacem i posut brašnom. Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. Nakon pečenja i hlađenja prelijte glazurom: pomiješajte 1/2 šalice šećera u prahu s 2-3 žlice soka od naranče.
Čokoladni kuglof
Sastojci:
4 jaja
200 g šećera
200 ml mlijeka
200 ml ulja
250 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žlica kakaa
100 g čokolade
Priprema:
Istucite smjesu od 4 bjelanjka, dodajte šećer, pa nastavite s mućenjem dodavajući jedan po jedan žumanjak . U umućenu smjesu sipati mlijeko, ulje, prašak za pecivo i brašno i lagano sjediniti pjenjačom.
Smjesu podijeliti na dva dijela, au jedan dodati kakao. Kalup za kuglof namazati margarinom i posoliti brašno. U kalup naizmjence sipati crnu i bijelu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i stavite kolač da se peče. Nakon 10 minuta smanjiti na 150 stupnjeva i obložiti kalup papirom, da ne zagori. Pecite tako još 40 minuta.
Pečeni kuglof ostaviti 10 minuta da se ohladi pa ga okrenuti na tanjur. Otopiti 100 g čokolade sa 3 žlice ulja, premazati i posuti šarenim mrvicama.