Kolač na metre ili metarski kolač poznat je klasik među kolačima koje su pripremale naše bake. Samo ime mu govori da je dug jedan metar i iako se čini da je to moguće, skoro da ukupno može biti te duljine. Kombinacija biskvita i kreme kao i čokolade i vanilije čini ga jako ukusnim za bilo koje doba dana ili prigodu, a izgleda dovoljno bogato i za svečanije prigode.

Recept se prenosio s koljena na koljeno, a ovaj recept bio je popularan u bivšoj državi.

Kolač na metre

Sastojci:

Za biskvit:

  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 2 žlice kakaa
  • 150 ml ulja
  • 150 ml vode
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu:

  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 1 puding od vanilije

plus čokolada za kuhanje za posipanje ili glazuru

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Miksajte biskvit od žumanjaka, vode i šećera dodajući ulje, brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.

Dvije tepsije obložite papirom za pečenje, polovicu tijesta izlijte u jednu tepsiju, a u drugu polovicu umiješajte kakao i ulijte u drugu tepsiju.

Biskvite pecite na 180 °C, a za to vrijeme skuhajte puding, ohladite ga pa mu dodajte pjenasto izrađen maslac sa šećerom u prahu.

Svaki komad biskvita izrežite na četiri dijela. Kolač slažite u četiri sloja - dva žuta, dva čokoladna biskvita naizmjenično, a između njih mažite kremu. Isti postupak ponovite još jednom i dobit ćete dva kolača čija je ukupna dužina skoro metar. Kremu namažite i izvana na kolač i pospite naribanom čokoladom ili prelijte glazurom od otopljene čokolade.

U videu pogledajte pripremu poljskog kolača na metre: