Kupus kiflice podsjećaju na djetinjstvo, a rade se jednostavnije od klasičnih

Kupus kiflice su najbrže i najukusnije kiflice koje možeš napraviti, ali ne rade se od kupusa!

pixabay

Kupus kiflice pripremaju se jednostavnije od klasičnih i jako su mekane. U nastavku pogledajte recept.

Sastojci

Tijesto:

0,5 kocke svježeg kvasca
300 ml mlakog mlijeka
1 žlica šećera
500 g glatkog brašna
100 ml biljnog ili suncokretovog ulja
1 žličica soli

Nadjev od svježeg sira:

500 g svježeg sira
1 jaje
sol

Nadjev s gaudom i šunkom:

100 g maslaca
100 g milerama (masnog kiselog vrhnja)
150 g gaude, naribane
150 g kuhane šunke, nasjeckane
1jaje
sol, papar

Dodatno:

1 žumanjak za premazivanje
2 žlice sezama za posipanje

Priprema:

Dignite kvasac - kvasac i šećer pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.

U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, mlijeko i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.

Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom. Razvaljajte na oko centimetar debelo, premažite nadjevom i zarolajte. Režite cik-cak da dobijete oblik trokuta.

Kad oblikujete kupus kiflice, stavite ih razmaknute na masnim papirom obložen lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata.

Upalite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva. Premažite ih žumanjkom, posipajte s malo sezama i stavite peći 25 do 30 minuta, ovisno koliko su velike.

Shutterstock 

Nadjev od svježeg sira:

Sir ocijedite ako je premokar, da izađe višak tekućine. Pomiješajte s jajem i posolite.

Nadjev s gaudom i šunkom:

Omekšali maslac, jaje i mileram izmiksajte da nastane glatka smjesa. Posolite i umiješajte ribani sir i sjeckanu šunku.

izvor: index.hr