Kad nemate kruh ili pecivo, a jede vam se ukusno domaće tijesto, napravite domaći somun. Priprema se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i kvasca. Recept s portala StvarUkusa ne zahtijeva dugo čekanje da tijesto naraste, a pečen je za samo 10 minuta.
Sastojci
400 g brašna
250 ml vode
15 g kvasca
50 ml ulja
1 žlica šećera
1 žličica soli
Recept za somun
Stavite kvasac da se aktivira
Pomiješajte kvasac, šećer i vodu, pa miješajte dok se potpuno ne otopi.
Zamijesite
Postupno dodajte malo po malo brašna, cijelo vrijeme miješajući, najbolje rukama. Dodajte pola ulja pa zamijesite tijesto koje treba biti mekano i malo ljepljivo.
Stavite da odstoji
Dodajte preostalo ulje, još jednom promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta.
Razvaljajte
Od tijesta odvajajte kuglice veličine dlana. Rukama ih lagano razvucite u krug promjera deset centimetara. Poredajte ih u tepsiju, ostavljajući dovoljno razmaka između svake.
Pecite
Premažite ih uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 10 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu. Ponavljajte postupak dok ne ispečete sve somune.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice