Kad nemate kruh ili pecivo, a jede vam se ukusno domaće tijesto, napravite domaći somun. Priprema se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i kvasca. Recept s portala StvarUkusa ne zahtijeva dugo čekanje da tijesto naraste, a pečen je za samo 10 minuta.

Sastojci

400 g brašna
250 ml vode
15 g kvasca
50 ml ulja
1 žlica šećera
1 žličica soli

Recept za somun

10:51
Korak 1

Stavite kvasac da se aktivira

Pomiješajte kvasac, šećer i vodu, pa miješajte dok se potpuno ne otopi.

10:55
Korak 2

Zamijesite

Postupno dodajte malo po malo brašna, cijelo vrijeme miješajući, najbolje rukama. Dodajte pola ulja pa zamijesite tijesto koje treba biti mekano i malo ljepljivo. 

10:56
Korak 3

Stavite da odstoji

Dodajte preostalo ulje, još jednom promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta.

10:56
Korak 4

Razvaljajte

Od tijesta odvajajte kuglice veličine dlana. Rukama ih lagano razvucite u krug promjera deset centimetara. Poredajte ih u tepsiju, ostavljajući dovoljno razmaka između svake.

10:57
Korak 5

Pecite

Premažite ih uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 10 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu. Ponavljajte postupak dok ne ispečete sve somune.