Dunja je jesenska voćka koja je poznata po svom neodoljivom mirisu. Naše bake često su je ostavljale na ormarima u sobama koje nisu koristile kako bi u njima uvijek lijepo mirisalo. Ovaj plod nije popularan kao voće koje se jede sirovo, ali od dunje se priprema džem, pekmez, kompot, a može se koristiti i u kolačima.
U prošlosti je bio popularan takozvani sir od dunje, žele slastica koju su naše bake jele uz kavu, a zvali su ga i kitnkez, kitnikez ili kotonjada. Naziv je germanskog porijekla gdje Quittenkäse znači sir od dunja.
Recept za kitnkez ili sir od dunje
Sastojci:
- 1 kg dunja
- 800 g šećera
- 1 limun
Priprema:
U blenderu izmiksajte dunje, vodu i limunov sok. Dobivenu smjesu izlijte u lonac i dodajte šećer. Kuhajte dok se ne zgusne uz povremeno miješanje oko 2 sata. Smjesa treba biti čvršća od pekmeza. Nauljiti kalup za kuglof, pa izliti smjesu. Ostaviti da se dobro ohladi. Izvadite iz kalupa, po želji pospite šećerom u prahu.