Starinska jesenska slastica kitnkez priprema se od dunja

Takozvani sir od dunje priprema se slično kao pekmez početkom jeseni.

Shutterstock

Dunja je jesenska voćka koja je poznata po svom neodoljivom mirisu. Naše bake često su je ostavljale na ormarima u sobama koje nisu koristile kako bi u njima uvijek lijepo mirisalo. Ovaj plod nije popularan kao voće koje se jede sirovo, ali od dunje se priprema džem, pekmez, kompot, a može se koristiti i u kolačima.

U prošlosti je bio popularan takozvani sir od dunje, žele slastica koju su naše bake jele uz kavu, a zvali su ga i kitnkez, kitnikez ili kotonjada. Naziv je germanskog porijekla gdje Quittenkäse znači sir od dunja.

Recept za kitnkez ili sir od dunje

Sastojci:

  • 1 kg dunja
  • 800 g šećera
  • 1 limun
Shutterstock 

Priprema:

U blenderu izmiksajte dunje, vodu i limunov sok. Dobivenu smjesu izlijte u lonac i dodajte šećer. Kuhajte dok se ne zgusne uz povremeno miješanje oko 2 sata. Smjesa treba biti čvršća od pekmeza. Nauljiti kalup za kuglof, pa izliti smjesu. Ostaviti da se dobro ohladi. Izvadite iz kalupa, po želji pospite šećerom u prahu.