Nekada se sezona voća iskorištavala do kraja, ako se nije pojelo svježe ili u kolačima, spremala se zimnica. Osim džemova, pekmeza i marmelada, kompota, nekada se od voća pripremalo slatko, desert koji sadrži više šećera od džema i rjeđe teksture. Želite li iskoristiti sezonu šljiva, pripremite ovo pomalo zaboravljeno starinsko slatko.
Sastojci:
1 kg šljiva
1 kg šećera
1 žličica sode bikarbone
2,5 dl vode
Priprema:
1. Šljive operite, izvadite im koštice, prelijte ih hladnom vodom pomiješanom sa sodom bikarbonom i ostavite da odstoje sat vremena. Dobro ih isperite hladnom vodom i stavite na krpu ili papirnati ubrus da se dobro osuše (oko sat vremena).
2. Šećer prelijte vodom i promiješajte. Dodajte šljive, smanjite vatru i kuhajte kao i svaki drugi slatkiš. Gotovo je kad žlica pada kap po kap.
3. Maknite s vatre, skinite pjenu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite preko noći, a idući dan prelijte u staklenke.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
Univerzalan recept za paprikaš koji možete pripremiti s bilo kojim mesom
Super jednostavan i brz recept za čokoladni kolač iz tave