Kako napraviti najmekše buhtle?

Buhtle su starinski kolač od dizanog tijesta.

Shutterstock

Uz ovaj recept garantiramo da možete napraviti odlične buhtle. Ne smijete požurivati postupak, već trebate čekati da se tijesto digne prije no što ih krenete oblikovati, a potom još jednom kad ih poslažete u kalup.

Puniti ih možete pekmezom, namazom od lješnjaka, mljevenim orasima...

Sastojci:

500 g brašna
1 suhi kvasac
1 jaje (M)
220 ml mlijeka
30 ml soka od naranče
80 g maslaca
75 g šećera
10 g vanilin šećera
¼ žličice soli

Priprema:

Sve sastojke najprije pripremite i izvažite. U veliku posudu uspite brašno, napravite rupu u sredini pa dodajte suhi kvasac. Prelijte ga s malo mlakog mlijeka, dobro promiješajte kako se ne bi stvorile grudice pa dodajte ostatak sastojaka. Pripazite da jaja i maslac budu sobne temperature.

pixabay 

Izmiksajte nastavcima za tijesto, a kad se počne odvajati od posude nastavite mijesiti rukama. Ako je potrebno, ruke malo nauljite, pa mijesite dok tijesto ne postane glatko. Premjestite u čistu nauljenu posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže dok se ne udvostruči.

Oblikujte 12 buhtli, nadjenite ih nadjevom po želji i posložite u četvrtastu posudu obloženu papirom za pečenje. Poslužit će i kalup za tortu, ako vam ništa drugo nije pri ruci. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta, dok ne poprime lijepu smeđu boju. Kad ih izvadite iz pećnice, odmah ih premažite rastopljenim maslacem, a zatim pričekajte da se malo ohlade. Prije posluživanja ih pospite šećerom u prahu.