Dekorativno pecivo čije se tijesto radi od pirea bundeve i u obliku mini bundeva izgledat će odlično na vašem stolu, a oduševit će i najmlađe. Recept donosimo s YouTube kanala Liora's Food.
Sastojci:
- 1 kg bundeve
- 120 ml toplog mlijeka
- 42 g maslaca
- 1 jaje
- 50 g smeđeg šećera
- 3 g soli
- 6 g suhog kvasca
- 325–350 g brašna
- 15 komada topljenog sira
- orasi, bademi ili štapić cimeta za ukras
Za premazivanje:
- 2 jaja
- maslac
Priprema:
Bundevu prepolovite, ogulite i očistite unutrašnjost. Narežite na komade, pa ih složite u pleh obložen aluminijskom folijom i njome prekrijte pleh. Pecite na 230°C oko 30-40 minuta. Nakon toga blendajte dok ne dobijete pire od bundeve. U posebnu zdjelu dodajte mlijeko, otopljeni maslac i pire od bundeve. Dodati umućeno jaje, umutiti žicom pa dodati sol i šećer. Dobro umutiti pa dodati kvasac (temperatura smjese treba biti oko 40°C kako bi se kvasac aktivirao). Dodajte prosijano brašno pa zamijesite tijesto i ostavite ga u posudi pokrivenoj vlažnom krpom da se diže 10-15 minuta. Nakon toga radnu površinu posuti brašnom i mijesiti tijesto dok ne postane glatko i elastično.
Nauljite zdjelu i malo tijesta, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči. Mijesiti još 2-3 minute, podijeliti na 15 jednakih dijelova, malo pobrašniti ruke i oblikovati kuglice. Kuglice spljoštite rukom i ubacite komadić sira. Zatvorite rubove i rukom oblikujte krug pa svaki posebno povežite debljim koncem tako da se tijesto podijeli na 8 dijelova poput bundeve. Ne vezati čvrsto jer će tijesto narasti. Slagati u pleh, pa prekriti drugim plehom i pustiti da se kuglice dižu dok ne poprime 5 puta veći oblik. Premažite razmućenim jajima, pa pecite 17-22 minute na 175-180°C dok štruce ne porumene. Dok su još vruće premažite ih maslacem. Kad se potpuno ohlade skinite konac i u sredinu dodajte komadić oraha.
Postupak pogledajte u videu: