Domaći kruh je ukusan, ali peciva su još bolja. Skupili smo pet recepata za različita fina peciva popularna u našim krajevima koja možete jesti umjesto kruha, kao dodatak jelima uz namaze, ali i koristiti za sendviče. Iako su slanci, pereci i varaždinski klipići dovoljni ukusni i bez dodataka, peciva za hot dog obično se koriste za sendviče. Kroasani su ukusni i slatki i slani, a u posljednjem desetljeću, rastom popularnosti bruncha, postali su popularni i sendviči u kroasanu.

1. Varaždinski klipići

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac ili pola svježeg kvasca
  • 300 ml mlijeka
  • 120 g ulja (ili maslaca)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • žumanjak za premazivanje
  • sjemenke po želji

Priprema:

Kvasac izmrvite u 100 ml toplog mlijeka i dodajte prstohvat šećera, ostavite da se aktivira 10-15 minuta. Pomiješajte brašno, žlicu šećera i žličicu soli, dodajte aktiviranu smjesu kvasca i mlijeka. Otopite maslac i pomiješajte ga s 200 ml mlijeka. Ako radite s uljem, pomiješajte ga s toplim mlijekom. Žlicom ili mikserom s nastavkom za dizano tijesto mijesite brašno s kvascem i postepeno dodajte toplo mlijeko s uljem ili maslacem. Tijesto zamijesite rukom u kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu bez propuha barem 30-45 minuta. 

5 recepata za najukusnija domaća peciva
Shutterstock 

Premijesite tijesto, podijelite na dva dijela. Razvaljajte u krug i izrežite u trokute te zarolajte oblik kiflice. Želite li raditi varaždinske klipiće, od kugle tijesta odvojite 30-ak loptica približno iste veličine. Svaku razvaljajte u duguljasti ovalni oblik. Rukama počnite rolati od sebe prema gore, ali tako da ruke lagano razmičete prema van kako bi se dobila forma duguljastog klipića. Zarolane klipiće stavljajte na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite da odstoje još 10-ak minuta, premažite ih umućenim žumanjkom s malo vode, soli i šećerom te pospite sjemenkama po želji. Za to vrijeme pripremite i drugu turu. Klipiće pecite na 190 stupnjeva oko 20 minuta.

2. Peciva za hot dog

Sastojci:

  • 440 g brašna
  • 1,5 žličice suhog kvasca
  • 240 ml toplog mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 30 g maslaca
  • 1 jaje

Za premazivanje:

  • 1 jaje
5 recepata za najukusnija domaća peciva
Shutterstock 

Priprema:

U zdjelu ulijte toplo mlijeko i dodajte kvasac i šećer. Promiješajte i poklopite te ostavite da se aktivira 10 minuta. U aktivirani kvasac dodajte jaje, sol i prosijano brašno te zamijesite tijesto. Na kraju dodajte maslac sobne temperature i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Pokrijte i ostavite da se diže oko sat vremena. 

Tijesto izrežite na 10 jednakih dijelova pa oblikujte kuglice. Zatim svaki pritisnite rukom te zarolajte da dobijete duguljast oblik. Slažite u pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još pola sata. Nakon tih pola sata kiflice premažite razmućenim jajetom i prebacite u zagrijanu pećnicu te pecite na 180°C oko 20 minuta.

Postupak pogledajte u videu:

3. Slanci

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 350 ml mlakog mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 40 g svježeg kvasca (10 g suhog)
  • 2 žličice šećera
  • 1,5 žličica soli

Za preljev:

  • pola žlice soli
  • 2 žlice brašna
  • oko 5 žlica hladne vode
Domaći recept za slance
Shutterstock 

Priprema:

Kvasac pomiješajte s mlijekom i šećerom, dodajte ulje i brašno i sol. Zamijesite mekano tijesto i ostavite da se diže 20-30 minuta. Premijesite i podijelite na kuglice (oko 10 komada). Svaku premijesite i ostavite da odstoje 5 minuta. Svaku kuglicu raširite u duguljasti slanac. Poredajte na pleh obložen papirom za pečenje ili namazan uljem i posut brašnom. Ostavite da odstoje oko 30 minuta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta ili dok lijepo ne porumene. Premažite bijelim slanim preljevom i vratite u pećnicu na još 5 minuta.

4. Kroasani

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 80 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • 150 g maslaca
5 recepata za najukusnija domaća peciva
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol i šećer. U toplo mlijeko ulijte kvasac i dobro promiješajte da nema grudica. Uliti brašno zajedno sa uljem i jogurtom. Dobro mijesite tijesto najmanje 10 minuta. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena. Razvaljajte ga na debljinu od oko 2 centimetra. Po tijestu rasporedite kockice omekšalog maslaca, pa ga još jednom premijesite. Još jednom razvaljati u veliki krug debljine oko 1 cm. Tijesto izrežite na jednake trokute, pa svaki zarolajte. Kroasane slažite u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite ih u hladnu pećnicu pa upalite na 200 stupnjeva i kad se zagrije pecite ih još 10-15 minuta.

5. Slani pereci

Sastojci:

  • 150 ml tople vode
  • 500 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica sode bikarbone
5 recepata za najukusnija domaća peciva
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte toplu vodu, sol i šećer. Dodajte kvasac i ostavite stajati 5 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte brašno i 2 žlice ulja i dobro izmiješajte dok ne dobijete tijesto. Premažite ga preostalom žlicom ulja. Zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom oko sat vremena. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.

Tijesto izrežite na 8 dijelova i razvaljajte u tanke štapiće, dva kraja uvijte u oblik pereca. Dodajte sodu bikarbonu u dublji lonac vode i pustite da zavrije. Svaki perec kuhajte pola minute. Perece stavite na pleh, premažite ih razmućenim jajetom i pospite solju. Pecite ih 10-15 minuta, dok ne porumene.