Jesen je počela i kalendarski, pa ako jedva čekate hladno vrijeme, miris bundeve, jabuka i cimeta, pripremite kuglof s bundevom. Saznajte i zašto trebate jesti bundevu: 5 razloga zašto je dobra za vaše zdravlje, a donosimo i recept za palačinke
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1 ½ žličice mljevenog kardamoma
- ½ žličice muškatnog oraščića
- ½ žličice mljevenog klinčića
- ¼ žličice mljevenog papra
- 400 g smeđeg šećera
- 120 g maslaca, sobne temperature
- 120 ml maslinovog ulja
- 2 jaja sobne temperature
- 400 g pirea od bundeve
- 120 g kiselog vrhnja
Za glazuru:
- 2 žlice maslaca
- 130 g šećera u prahu
- 60 g javorovog sirupa
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za kuglof lagano namastite, pospite s malo brašna, a višak brašna otresite. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, kardamom, muškatni oraščić, klinčić i papar. Mikserom lagano miksajte smeđi šećer, maslac i maslinovo ulje otprilike tri minute, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja, jedno po jedno. Dodajte pire od bundeve i kiselo vrhnje i miksajte dok se sve ne sjedini. Špatulom lagano umiješajte suhe sastojke u smjesu. Obavezno sastružite dno i stranice zdjele kako bi sve ravnomjerno izmiješali.
Ulijte smjesu u kalup, zagladite vrh i nekoliko puta udarite kalupom po ravnoj površini. Stavite u pećnicu na 60 minuta. Izvadite i ostavite na rešetki da se ohladi 20-tak minuta, a zatim pomoću noža olabavite rubove i preokrenite kolač kako bi se potpuno ohladio prije stavljanja glazure. Za to vrijeme otopite maslac na srednje jakoj vatri i kuhajte ga dok ne postane zlatnosmeđe boje, cijelo vrijeme miješajući. Prebacite maslac u zdjelu i ostavite da se kratko ohladi. Umiješajte u maslac šećer u prahu, javorov sirup i sol i miješajte dok glazure ne postane glatka. Ako je prerijetka, dodajte još šećera. Ako pak je pregusta, dodajte još vode ili mlijeka.
Kolač premjestite na pladanj za posluživanje i prelijte ga glazurom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice