Isprobajte popularna peciva "s rupom"

Popularne bagels možete napraviti i sami, koristeći samo par osnovnih sastojka koje sigurno već imate doma.

Shutterstock

Pomalo žilavo i hrskavo pecivo priprema se od dizanog tijesta, koje se prvo oblikuje, a zatim se kuha u vreloj vodi i peče u pećnici. Obično se jedu sa sirnim namazom, ali možete koristiti i dodatke poput svježih krastavaca, dimljenog lososa i avokada.

Za posip koristite sjemenke po izboru, a možete dodati i začine kao što su češnjak u granulama, luk u prahu i krupnu sol.

Domaći bagels

Sastojci:

6 g suhog kvasca
20 g šećera
300-350 ml tople vode
450-500 g glatkog brašna
1 ½ žličica soli
1 jaje
sjemenke po želji (mak, sezam, lan)

Priprema:

U 120 ml tople vode dodajte šećer i kvasac. Nemojte miješati već ostavite pet minuta kako bi se kvasac aktivirao. Zatim dobro promiješajte kako bi se sastojci rastopili. Pomiješajte brašno i sol u većoj posudi. Napravite udubinu u sredini i dodajte smjesu s kvascem. Dodajte 80 ml tople vode, lagano miješajući drvenom kuhačom dodajte i ostatak vode od 100 ml po potrebi. Trebali bi dobiti
vlažno i čvrsto tijesto. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu pa ga mijesite otprilike deset minuta ili dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte još brašna kako se tijesto ne bi ljepilo.

Lagano premažite veću posudu uljem, stavite tijesto u nju, okrenite par puta pa prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu otprilike 60 minuta. Nakon što je tijesto naraslo, šakom ga pritisnite kako bi istisnuli zrak i pustite da odmori još 10 minuta. Tijesto podijelite na osam jednakih dijelova, ako želite koristite i vagu kako bi svaki komad bio iste težine. Svaki komad oblikujte u krug. Uzmite tijesto u ruke i lagano ga kružnim pokretima pritisnite na radnu površinu kako bi dobili savršeno oblikovano okruglo tijesto. Ponovite postupka s ostatkom tijesta. Palac umočite u brašno i s njime pritisnite sredinu svake kuglice. Trebali bi dobiti tijesto nalik prstenu. Lagano rastegnite tijesto kako biste dobili prepoznatljiv oblik bagelsa. Imajte na umu da rupa u sredini bude veća kako se tijekom kuhanja i pečenja ne bi u potpunosti zatvorila. Oblikovano tijesto poslažite na pobrašnjeni lim za pečenje, ostavljajući razmak između peciva, prekrijte ih vlažnom krpom is ostavite da odmore 10 minuta.

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva, a drugi lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Zakuhajte veliki lonac s vodom pa spustite dio pripremljenih bagela u vodu pomoću šupljikave žlice, kuhajte dva ili tri istovremeno. Nakon što isplivaju na površinu, kuhajte minutu, preokrenite i kuhajte još jednu minutu. Izvadite ih iz vode i slažite na pripremljeni lim. Jaje umutite pomoću vilice. Premažite ih jajem i pospite sjemenkama i dodacima po želji. Stavite u pećnicu na 25 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite, poslažite ih na rešetku i ostavite da se kratko ohlade. Razrežite, premažite krem sirom i poslužite.