Pizza pužići idealan su izbor za obiteljska druženja

Pizza pužići poslužit će kao snack, ručak ili večera, a hit su i na dječjim rođendanima.

Shutterstock

Sami umijesite tijesto i iznenadite ukućane ovom neuobičajenom varijacijom pizze. Naravno, ako ste u gužvi, poslužit će i gotovo tijesto za pizzu koje možete kupiti u lokalnim pekarama ili u supermarketu.

Provjerite što imate u hladnjaku pa sukladno tome osmislite idealnu kombinaciju okusa. Tijesto možete nadjenuti klasičnim sastojcima za pizzu, ali i fetom, pinjolima, špinatom, ostacima pečenog povrća, pestom, svježim začinskim biljem… Jedna nasjeckana (i očišćena) čili papričica također će se dobro uklopiti!

Domaći pizza pužići

Sastojci:

500 g glatkog brašna
prstohvat soli
330 ml tople vode
7 g suhog kvasca
3 žlice maslinovog ulje
1 žlica balzamičnog octa
15 g svježeg bosiljka
150 g cherry rajčica
1 tikvica
10 crnih maslina bez koštica
100 g umaka od rajčice
150 g mozzarelle

Priprema:

U veću posudu stavite brašno i prstohvat soli. U vrč ulijte mlaku vodu, dodajte kvasac pa lagano promiješajte. Dodajte prstohvat brašna i dobro promiješajte, a zatim ulijte u smjesu s brašnom. Smjesu miješajte vilicom, a zatim rukama umijesite tijesto. Mijesite tijesto dok ne postane meko, elastično i dok se ne počne odvajati od rubova zdjele. Rukama oblikujte kuglu i prebacite u nauljenu posudu te prekrijte čistom i vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi i pričekajte da se tijesto udvostruči, otprilike sat vremena.

U međuvremenu u posudi pomiješajte dvije žlice maslinovog ulja i žlicu balzamičnog octa. Listove bosiljka natrgajte, cherry rajčice narežite na polovice, a tikvicu i masline na kolutove pa sve zajedno ubacite u zdjelu s maslinovim uljem i dobro promiješajte. Nakon što se tijesto udvostručilo, šakom ga pritisnite kako bi izašao zrak te prebacite na pobrašnjenu podlogu i kratko mijesite dok ne postane glatko. Pomoću valjka razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika, a zatim po cijeloj površini jednolično razmažite umak od rajčice. Rasporedite smjesu s povrćem, rukama natrgajte mozzarellu na manje komade pa poslažite po vrhu.

Tijesto zamotajte po dužini, a zatim s oštrim nožem narežite na dvanaest komada. Koristite tavu (ili kalup za tortu) promjera 26 cm i budite sigurni da može u pećnicu. Dodajte u tavu preostalu žlicu maslinovog ulja te kružno poslažite komade tijesta jedan blizu drugoga, s nadjevom okrenutim prema gore. Prekrijte krpom i ostavite 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pecite otprilike 30 minuta, sve dok tijesto ne postane hrskavo i zlatne boje. Pričekajte da se pizza pužići kratko ohlade prije no što navalite. Dobar tek!