Poslije oblikovanja i pečenja mesnih okruglica dolazi najbitniji dio recepta. Polagano pirjanje okruglica u umaku više od sat vremena omogućit će da one budu sočne, umak će se s vremenom zgusnuti, a to je bitno kako bi se lakše zalijepio za tjesteninu. Konzistenciju umaka lako možete prilagoditi uz postepeno dodavanje goveđeg temeljca ili vode.

Bakine mesne okruglice

Sastojci za umak od rajčice:

60 ml maslinovog ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
100 g koncentrata rajčice
1500 g konzervirane sjeckane ili pasirane rajčice
2 žličice soli
½ žličice papra

Sastojci za mesne okruglice:
900 g mljevene junetine
2 jaja
130 g krušnih mrvica
20 g naribanog parmezana
1 manja glavica luka
2 žličice soli
1 žličica mljevenog papra
½ žličice sušenog origana
½ žličice sušenog timijana
½ žličice sušenog bosiljka
½ žličice sušenog ružmarina
½ žličice sušenog češnjaka
1 žličica maslinovog ulja
svježi bosiljak za serviranje

Priprema:

Luk i češnjak očistite i narežite na kockice. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na laganoj vatri. Na vruće ulje dodajte luk i češnjak i lagano pirjajte, otprilike tri minute. Umiješajte koncentrat rajčice pa pržite jednu minutu. Ulijte pasiranu rajčicu, začinite sa soli i paprom, pirjajte poklopljeno, povremeno miješajući 30 minuta. Probajte i dodajte još začina po ukusu. U veću zdjelu dodajte mljevenu junetinu, jaja, krušne mrvice, parmezan, sitno narezani luk, začine i rukama miješajte sastojke dok se ne sjedine. Izvažite ukupnu količinu mesa i podijelite smjesu za otprilike 15 okruglica. Rukama oblikujte svaku kuglicu. Zagrijte maslinovo ulje pa na tavi pa pržite kuglice do zlatne boje, otprilike 10 minuta. Pečene okruglice prebacite na papirnate ručnike kako bi upile višak masnoće.

Prebacite okruglice u umak od rajčice, pokrijte lonac s lagano odškrinutim poklopcem i pirjajte na laganoj vatri najmanje sat i pol, miješajući po potrebi. Na kraju kuhanja, po potrebi, prilagodite gustoću umaka. Začinite sa soli i paprom i servirajte sa špagetima. Ukrasite listićima bosiljka i poslužite odmah.