Zeleno lisnato povrće je superzdravo, a špinat je superhrana jer sadrži brojne nutrijente, vitamine i minerale, bogat je flavonoidima i karotenoidima, klorofilom, proteinima, željezom, magnezijem, fosforom. Izvor je i folne kiseline, vitamina C i E, mangana, cinka i selena. Kako bi se u špinatu sačuvalo što više zdravih sastojaka, potrebno ga je što kraće kuhati i ne bi se smio dugo izlagati visokim temperaturama.
Najjednostavniji način pripreme špinata je blanširanje. To znači da ga morate staviti u kipuću, lagano posoljenu vodu na nekoliko minuta. Promiješajte nekoliko puta i odmah procijedite. Naravno, prije blanširanja dobro ga operite.
Recept za špinat na mlijeku
Nakon toga možete da pripremiti tako da ćete u tavi zagrijati malo ulja i popržiti nasjeckani češnjak. Dodajte žlicu brašna i miješajte. Kada se sve počne zgušnjavati, postepeno dodajte mlijeko. Zatim dodajte blanširani špinat i začine.
No špinat može biti vrlo ukusan sastojak u raznim jelima, od salata, rižota, omleta, tjestenina, u juhama, a možete ga iskoristiti i za zelene slane palačinke.