TRIKOVI ZA BRŽE GULJENJE PEČENIH PAPRIKA: Napravite ajvar od sjeckanih paprika, brže je gotov, a punijeg okusa

Još jedan ukusan recept za ajvar.

Shutterstock

Postoji nekoliko trikova za lakše guljenje pečenih paprika za ajvar. Ako želite oguliti paprike koje pečete, stavite ih u vrećicu i zavežite. Pustite da malo odstoji, kožica će se sama odvojiti.

Zamrznute pečene paprike se gule bez ikakvog problema, samo ih je potrebno otopiti desetak minuta, stavite ih u vrećici pod mlaz tople vode nekoliko sekundi i gulite odmah.

Postoji još jedan trik, a to je da pečene paprike odmah nakon vađenja iz pećnice pokrijete plastičnom prozirnom folijom, salvetom ili krpom ili ih stavite u lonac pa pokrijete poklopcem. Ostavite da tako odstoje oko 15 minuta, ako imate veću količinu, možete i do pola sata.

Prekrivanjem paprika stvara se para i višak tekućine, što pomaže lakšem guljenju.

Shutterstock 

Recept za ajvar od sjeckanih paprika

Sastojci:

  • 15 kg paprike
  • 2 kg rajčice
  • 1,5 dl ulja
  • 1 dl octa
  • 2 glavice češnjaka
  • 2-3 vezice peršina
  • sol
  • malo šećera

Priprema:

Paprike ispecite dan ranije i ostavite da se ocijede. Ogulite ih idući dan te ručno potrgajte na trakice, šire ili uže, po želji.

Stavite paprike i oguljene i nasjeckane rajčice u veći lonac i kuhajte ih na jakoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Dodajte ocat, ulje, sol, šećer, nasjeckani češnjak i peršin.

Miksajte pola sata i gotov ajvar ulijte u sterilizirane staklenke, poklopite poklopcima i ohladite te ih pospremite u tamno i hladno mjesto.