Postoji nekoliko trikova za lakše guljenje pečenih paprika za ajvar. Ako želite oguliti paprike koje pečete, stavite ih u vrećicu i zavežite. Pustite da malo odstoji, kožica će se sama odvojiti.
Zamrznute pečene paprike se gule bez ikakvog problema, samo ih je potrebno otopiti desetak minuta, stavite ih u vrećici pod mlaz tople vode nekoliko sekundi i gulite odmah.
Postoji još jedan trik, a to je da pečene paprike odmah nakon vađenja iz pećnice pokrijete plastičnom prozirnom folijom, salvetom ili krpom ili ih stavite u lonac pa pokrijete poklopcem. Ostavite da tako odstoje oko 15 minuta, ako imate veću količinu, možete i do pola sata.
Prekrivanjem paprika stvara se para i višak tekućine, što pomaže lakšem guljenju.
Recept za ajvar od sjeckanih paprika
Sastojci:
- 15 kg paprike
- 2 kg rajčice
- 1,5 dl ulja
- 1 dl octa
- 2 glavice češnjaka
- 2-3 vezice peršina
- sol
- malo šećera
Priprema:
Paprike ispecite dan ranije i ostavite da se ocijede. Ogulite ih idući dan te ručno potrgajte na trakice, šire ili uže, po želji.
Stavite paprike i oguljene i nasjeckane rajčice u veći lonac i kuhajte ih na jakoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Dodajte ocat, ulje, sol, šećer, nasjeckani češnjak i peršin.
Miksajte pola sata i gotov ajvar ulijte u sterilizirane staklenke, poklopite poklopcima i ohladite te ih pospremite u tamno i hladno mjesto.