Pečene paprike su osnovni sastojak ajvara i pinđura, ali dva specijaliteta razlikuju se u pripremi i ostalim sastojcima koji se dodaju.
Ajvar se priprema od pečene crvene paprike, ulja, soli i octa. Ljetna verzija ajvara sadrži i pečene patlidžane. Za razliku od njega, pinđur se radi na drugačiji način s istim osnovnim sastojkom - pečenom paprikom, ali dodaju mu se rajčice. Priprema je također malo drugačija, jer se kod pinđura paprika ne melje, već sjecka.
Okus pinđura u odnosu na ajvar je nešto blaži jer rajčica svojom blago kiselkastom aromom omekšava okus pečene paprike, a češnjak je čini aromatičnijom. Drugačija im je i tekstura, ajvar je nešto gušći, no oba se mogu mazati na kruh ili dodavati u kuhana i dinstana jela.
Donosimo vam recept za savršen pinđur.
Recept za pinđur
Sastojci:
- 8 kg crvene mesnate paprike
- 4 kg rajčice
- 400 ml ulja
- 400 ml octa
- 5 žlica šećera
- 2 glavice češnjaka
- 2 vezice peršina
- sol
Priprema:
Paprike prvo ispecite, ogulite i očistite od sjemenki te ih ostavite preko noći da se ocijede. Tada ih narežite na trakice. Rajčice prelijte kipućom vodom, zatim ogulite i narežite na kockice.
Kuhajte šećer dok se masa ne reducira na pola. Zatim dodajte papriku, ulje, češnjak i peršin, posolite po ukusu i pržite do željene gustoće. Na kraju dodajte ocat i kratko prokuhajte.
Vruć pinđur ulijeva se u vruće sterilizirane staklenke, pa ga treba peći u toploj, ugašenoj pećnici do jutra. Idući dan preko pinđura stavite celofan, zatvorite metalnim poklopcem ili zavežite celofanom.
Izvor: Stvar ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice