Pravi ajvar se priprema od pečene paprike, ulja, soli i šećera. U pravilu se ništa drugo ne dodaje, osim ako želite pikantniji okus, možete dodati ljutu papričicu.

Za početak važno je odabrati kvalitetne paprike, moraju biti crvene, ravne i duguljastog pravilnog oblika. Trebaju biti mesnate, ali u tom dijelu ne smiju sadržavati puno vode. Također, važno je zapamtiti da se ajvar ne smije prekuhati jer bi ulje moglo isplivati ​​na površinu.

Pripremite omiljenu zimnicu uz provjereni recept uz koji nećete pogriješiti.

Sastojci:

  • 25 kg paprike
  • 250 ml ulja
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica octa
  • 1 žličica šećera
Najbolji recept za pravi ajvar
Shutterstock 

Priprema:

Paprike ispecite i stavite u vrećice pa ostavite da odstoje oko sat do dva. Nakon toga paprike ogulite i stavite u cjedilo. Bolje je da odstoje preko noći, jer se moraju ocijediti. Paprike sameljite i dodajte u tepsiju koju ste malo nauljili. Pržite i miješajte, a u drugoj posudi zagrijte ulje. Paprike prelijte zagrijanim uljem i dobro promiješajte pa nastavite pržiti. Trebate pržiti još 2-3 sata uz povremeno miješanje.

Ajvar je gotov kad prođete žlicom kroz sredinu i vidite dno tegle. Pola sata prije kraja pečenja staklenke sterilizirajte u pećnici na 100°C. Pred kraj pečenja dodajte sol, šećer i ocat i vrući ajvar ulijte u vruće staklenke. Staklenke dobro zatvorite čistim poklopcem i vratite u pećnicu na 75°C na još sat vremena. Staklenke ostavite u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade.

 Izvor: Stvar ukusa