Blagdani su vrijeme kad se pripremaju zahtjevnije slastice i deserti, najčešće bogate torte i kolači sa slojevima kreme i šlagom. Kako biste izbjegli nezgode u kuhinji radi kojih biste najradije kolač bacili u smeće, važno je zapamtiti ove trikove.
Kako zgusnuti kremu za tortu?
Krema je često onaj najfiniji dio ukusnih kolača i torti, ali mora biti dovoljno gusta i čvrsta da ne curi. I iskusnima se može dogoditi da je prerijetka, ali postoji vrlo jednostavno rješenje kako vam se to ne bi događalo.
Potreban vam je gustin ili obično brašno jer imaju učinak zgušnjavanja kreme bez puno promjene okusa. No, ako se odlučite za brašno, potrebno ga je staviti više nego što biste stavili gustin, ali u tom slučaju će više utjecati na okus kreme.
Pomiješajte jednaku količinu gustina ili brašna i hladne tekućine (vode) i miješajte dok nestanu grudice. Kremu za kolače zagrijte na srednje jakoj vatri pa postepeno dodajte smjesu gustina ili brašna i vode. Smjesu dodajte kremi uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću. Trebate paziti da se krema ne prekuha jer brašno nakon dužeg ili zagrijavanja na visokoj temperaturi može imati suprotan učinak i prorijediti kremu umjesto da je zgusne.
Kako napraviti čvrsti šlag?
Šlag od slatkog vrhnja često je dekoracija na tortama, voćnim pitama, pudingu, mousseu ili vrućoj čokoladi bez kojeg sve ove slastice ne bi bile toliko ukusne i primamljive.
Tekstura šlaga je najbolja neposredno prije posluživanja, što ponekad može biti problem jer slastice se obično jedu na samom kraju, nakon svih drugih jela. No, nije ga nemoguće pripremiti unaprijed, uz ovaj tajni sastojak.
Sve što trebate je u šlag dodati malo grčkog jogurta. Naravno, možete dodati bilo koji gušći jogurt, ali grčki jogurt dat će mu bolji okus. I važno je da koristite punomasni jogurt. Na 240 ml vrhnja za šlag potrebna vam je samo jedna puna žlica jogurta.
Kiselost koju će dati jogurt pomoći će u ravnoteži okusa ako se radi o jako slatkom desertu dok mast pomaže šlagu da zadrži strukturu. To znači da se ovako pripremljen može držati u hladnjaku sve dok ne dođe red da ga upotrijebite u slastici, a da se ne raspada i odvaja.