Krafne su jedan od najomiljenijih i najstarijih slastica u svijetu, u našim krajevima tradicionalno se najviše jedu krajem siječnja i u veljači kad traju poklade, ali su i u redovitoj ponudi svake pekare i slastičarnice diljem cijele zemlje. Nekada su se recepti prenosili s koljena na koljeno i svatko ima neki svoj trik za najbolje prženo tijesto.
No postoje nekoliko važnih koraka koje ne smijete preskočiti kad pripremate krafne.
Odaberite pšenično brašno i dodajte ga postupno, jer bez obzira koliko ga imate u sastojcima, ponekad će vam trebati više ili manje.
Prije nego što počnete mijesiti tijesto, izvadite sve sastojke iz hladnjaka i držite ih na sobnoj temperaturi oko pola sata.
Nemojte koristiti suhi kvasac, svježi je uvijek bolja opcija, a vodite računa da voda u kojoj ga razmućujete bude odgovarajuće temperature. Uz kvasac je dobro dodati i pola vrećice praška za pecivo koji će spriječiti stvaranje rupa na krafnama.
Tijesto uvijek zamijesite dan ranije i ostavite da se polako diže preko noći jer će se tako bolje razviti okus. Ako ga mijesite i pečete isti dan, tijesto pokrijte prozirnom folijom jer će tako brže narasti. Pazite da ne premijesite jer u tom slučaju krafne neće biti mekane i prozračne.
U tijesto dodajte maslac, a savjet pekara i slastičara je da ga ne otopite, već da ga dodajete omekšalog na sobnoj temperaturi, u kockicama. Maslac daje tijestu sjaj i okus, a treba ga dodati na samom kraju miješenja. Tako će brašno imati vremena upiti mlijeko i razviti svoj okus.
I još jedna važna stvar ako ne želite da su krafne premasne, a to je dodavanje rakije u tijesto. Služi za upijanje viška masti, a umjesto rakije možete dodati votku ili rum.