Bolonjez je jedno od najslavnijih talijanskih jela omiljeno u cijelom svijetu. Kod nas se ovaj bogati mesni ragu najčešće jede s tjesteninom.
TikTokerica Mamma Marzia strastvena je ljubiteljica hrane i na svojoj web stranici napisala je da je naučila kuhati sa strašću od svoje mame, bake i svih svojih teta. Inače je porijeklom iz Napulja, a živi u Vancouveru. Na svom TikTok kanalu velikodušno je podijelila svoj obiteljski recept za umak bolognese, odnosno mesni ragu.
Talijanski recept za autentični bolognese umak
Kaže da ovaj recept za umak možete koristiti za lazanje, zapečenu tjesteninu i sve druge vrste tjestenine kao što su kanelone, fettuccini, njoke, špageti, penne, fussili, a njenoj obitelji najdraži način je jesti ga sa svježim kruhom.
Sastojci:
- 2 kg mljevenog mesa po izboru
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 5 žlica nasjeckanog celera, mrkve i luka (poznato kao soffritto/mirepoix)
- pola šalice crnog ili bijelog vina
- 2 litre passate ili pasirane rajčice
- sol i papar
- bosiljak
- malo ljubavi
Priprema:
U tavu stavite ulje, dodajte soffritto/mirepoix (mješavinu nasjeckanog celera, mrkve i luka) i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte mljeveno meso po izboru i pirjajte do kraja na srednje jakoj vatri. Vrijeme je da ulijete vino ili temeljac. Ostavite da potpuno ispari. Dodajte ocijeđenu ili pasiranu rajčicu/passatu. Sve promiješajte. Umak kuhajte poklopljen oko tri sata. Nakon sat vremena dodajte sol i papar. Dobar tek!
Pripremu pogledajte u videu: