Znate li da naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a nerijetko se zbog oblika i izgleda kore naziva aligatorska kruška. Postoji više od 80 vrsta avokada, a ovisno o obliku (od izrazito okruglog do kruškolikog), boji (od crne do zelene) te regiji gdje rastu svrstavaju se u četiri sorte. Najpoznatije su vrste bacon, fuerte, gwen, hass, pinkerton, reed i zutano.
A zvijezda meksičke kuhinje, umak guacamole, priprema se od avokada, rajčice, luka, čili papričica, listova korijandra ili peršina, soli, papra i limunova soka. Ovaj zeleni umak Asteci su pravili još dvjesto godina prije Krista služeći se velikim mužarima u kojima su gnječili meso avokada pod nazivom molcajete. Poslužite ga uz tacose, kao prilog tortiljama ili umjesto uobičajenog namaza za sendviče. Pokušajte, nije teško.
Sastojci:
2 avokada
1 ljubičasti luk
1 čili papričica
1 rajčica
1 limeta
sol
svježe mljeveni papar
Priprema:
Avokado prepolovite, uklonite košticu, meso izvadite žlicom te premjestite u posudu. Pokapajte sokom limete. Luk i rajčicu sitno nasjeckajte. Čili papričici uklonite sjemenke i sitno nasjeckajte. Vilicom usitnite avokado, dodajte luk, rajčicu, čili papričicu po želji i promiješajte. Začinite solju, paprom i sokom limete. Stavite u hladnjak pa poslužite uz čips ili tostirani kruh.