• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        KAKO NAPRAVITI ZAPRŠKU: Saznajte koliko dugo se kuha i koji je pravi omjer brašna i masnoće 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Savjet više

        KAKO NAPRAVITI ZAPRŠKU: Saznajte koliko dugo se kuha i koji je pravi omjer brašna i masnoće

        08.09.2023 11:45
        08.09.2023 11:45
        0

        Trikovi koje ne znaju svi, a olakšavaju pripremu raznih vrsta jela.

          Izvor: Shutterstock

        Iako se danas sve manje rade starinske zaprške i sve više se koriste zdravije i laganije alternative, ako želite da vaše jelo ima onaj starinski okus, pročitajte sljedeće savjete.

        Zaprška je u stvari zaprženo brašno na nekoj masnoći, npr. ulju ili masti. Zdravije alternative su samo brašno pomiješano s vodom, bez masnoće i prženja ili pak gustin umjesto brašna. Ova mješavina se obično dodaje jelu kao zadnji dodatak i daje jelu potrebnu gustoću.

        Možda će vas zanimati

        • Namirnice

          | 15. Jul 2023.

          KAKO PRAVILNO KORISTITI GUSTIN ILI KUKURUZNI ŠKROB: 6 načina za primjenu u kuhinji

          0

        No mnogi ne znaju koliko se dugo prži zaprška i koji je pravi omjer brašna i masnoće.

        Koji je pravi omjer brašna i masnoće za zapršku?

        Zaprška se radi od iste količine brašna i masti. Za svijetlije guste krem juhe i umake koristi se maslac, margarin ili biljna mast, a za jela sa smeđim umakom ulje ili mast.

        Kako napraviti zapršku?

        Na štednjaku zagrijte određenu količinu masnoće i dodajte istu količinu brašna. Kad se brašno počne pržiti, zaprška se pjeni. Za svijetle umake i krem juhe brašno se ne smije dugo pržiti kako bi zadržalo svijetlu boju.

        Za obična jela brašno se prži dok ne dobije boju, a zatim smjesa pažljivo razrijedi hladnom vodom. Kako se ne bi stvorile grudice vodu treba dodavati malo po malo uz stalno miješanje dok se ne dobije glatka smjesa. Tada je dalje možete razrijediti do željene gustoće. Ako stavljate vruću vodu, morate još brže miješati.

        Koliko dugo kuhati zapršku?

        Zapršku treba kuhati najmanje 20 minuta, a za krem ​​juhe i umake i do pola sata, kako se ne bi osjetio miris sirovog brašna.

        Možda će vas zanimati

        • Namirnice

          | 01. Sep 2023.

          TRIK ZA UKUSNIJE VARIVO OD GRAHA: Značajno poboljšava okus omiljenog jela na žlicu

          0
        • toplo i hranjivo

          | 07. Jul 2023.

          RECEPT NAŠIH BAKA: Najfiniji pileći paprikaš s noklicama hrani dušu i tijelo

          0
           paprikaš
        • Glavno jelo

          | 25. Jul 2023.

          GRAH BEZ VJETROVA: Dodajte ove sastojke kad kuhate grah i možete ga jesti bilo kad jer vas neće napuhavati

          0
        • Savjet više

          | 08. Aug 2023.

          TAJNA SAVRŠENOG GULAŠA: Trikovi uglednog hrvatskog chefa uz koje će ovo jelo biti ukusnije

          0

        Tagovi

        zaprška varivo brašno krem juha kulinarski savjeti umak

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        Pre 7 min

        NAJBOLJE ČISTI I UKLANJA KAMENAC: Ovaj jeftini prirodni proizvod može zamijeniti većinu sredstava za čišćenje

        0

        20. Sep 2023.

        OVA PREHRAMBENA NAMIRNICA ČAROBNJAK JE U ČIŠĆENJU: Uklanja kamenac i hrđu bolje od kupovnih sredstava

        shutterstock_276568628.jpg
        0

        19. Sep 2023.

        KAKO NAREZATI LUK: Chef Gordon Ramsay pokazao metodu koja olakšava i ubrzava pripremu jela

        00:00
        0

        18. Sep 2023.

        TRIK ZA SAVRŠENO ČVRST ŠLAG: Dodajte ovaj sastojak, trajat će duže u hladnjaku, a izbalansirat će okuse slastica

        0

        17. Sep 2023.

        KAKO KUHATI TURSKU KAVU: Ako želite jači i puniji okus, tajna nije u dodavanju veće količine nego u ovom triku

        0

        16. Sep 2023.

        OČISTITE PEĆNICU BEZ RIBANJA: Ocat i voda sami će obaviti posao, jednostavnije je nego što mislite

        0

        13. Sep 2023.

        TRIKOVI ZA BRŽE GULJENJE PEČENIH PAPRIKA: Napravite ajvar od sjeckanih paprika, brže je gotov, a punijeg okusa

        0

        10. Sep 2023.

        TRIKOVI KAKO DA TIJESTO NE UPIJE ULJE: Dodajte ove namirnice, a jedan od ovih sastojaka koristile su i naše bake

        0

        09. Sep 2023.

        POMOĆU JEDNOG LIMUNA OČISTITE PEĆNICU: Jednostavan i jeftin trik uklanja tvrdokorne mrlje

        00:00
        0
        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.