Iako se danas sve manje rade starinske zaprške i sve više se koriste zdravije i laganije alternative, ako želite da vaše jelo ima onaj starinski okus, pročitajte sljedeće savjete.

Zaprška je u stvari zaprženo brašno na nekoj masnoći, npr. ulju ili masti. Zdravije alternative su samo brašno pomiješano s vodom, bez masnoće i prženja ili pak gustin umjesto brašna. Ova mješavina se obično dodaje jelu kao zadnji dodatak i daje jelu potrebnu gustoću.

No mnogi ne znaju koliko se dugo prži zaprška i koji je pravi omjer brašna i masnoće.

Koji je pravi omjer brašna i masnoće za zapršku?

Zaprška se radi od iste količine brašna i masti. Za svijetlije guste krem juhe i umake koristi se maslac, margarin ili biljna mast, a za jela sa smeđim umakom ulje ili mast.

Kako napraviti zapršku?

Na štednjaku zagrijte određenu količinu masnoće i dodajte istu količinu brašna. Kad se brašno počne pržiti, zaprška se pjeni. Za svijetle umake i krem juhe brašno se ne smije dugo pržiti kako bi zadržalo svijetlu boju.

Za obična jela brašno se prži dok ne dobije boju, a zatim smjesa pažljivo razrijedi hladnom vodom. Kako se ne bi stvorile grudice vodu treba dodavati malo po malo uz stalno miješanje dok se ne dobije glatka smjesa. Tada je dalje možete razrijediti do željene gustoće. Ako stavljate vruću vodu, morate još brže miješati.

Koliko dugo kuhati zapršku?

Zapršku treba kuhati najmanje 20 minuta, a za krem ​​juhe i umake i do pola sata, kako se ne bi osjetio miris sirovog brašna.