Crni čaj potrebno je namočiti u vreloj vodi te pomiješati sa začinima poput kardamoma, klinčića, đumbira, cimeta i papra u zrnu. Ovaj koncentrirani aromatični čaj potom se miješa sa zagrijanim mlijekom, kravljim ili biljnim po izboru. Preporučujemo zobeno, koje će se dobro uklopiti u ovu chai priču.
Chai latte
Sastojci za chai koncentrat:
500 ml vode
2 vrećice crnog čaja
2 cijela klinčića
1 žličica mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog kardamoma
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žlica javorovog sirupa
Sastojci za chai latte:
120 ml chai koncentrata
200 ml mlijeka
1 žlica javorovog sirupa
prstohvat cimeta
Priprema:
Zagrijte vodu u manjem loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte začine i pustite da se kuhaju pet minuta. Ugasite vatru, dodajte crni čaj i javorov sirup. Nakon pet minuta procijedite tekućinu kroz sitno cjedilo.
U šalice ulijte otprilike 120 ml začinjenog čaja pa dodajte toplo mlijeko i po potrebi dodatno zasladite javorovim sirupom. Promiješajte i pospite s malo cimeta. Uživajte u toplom napitku, a ostatak koncentrata držite u hladnjaku do dva tjedna.