Pravi ajvar se priprema od pečene paprike, ulja, soli i šećera. U pravilu se ništa drugo ne dodaje, osim ako želite pikantniji okus, možete dodati ljutu papričicu.
Za početak važno je odabrati kvalitetne paprike, moraju biti crvene, ravne i duguljastog pravilnog oblika. Trebaju biti mesnate, ali u tom dijelu ne smiju sadržavati puno vode. Također, važno je zapamtiti da se ajvar ne smije prekuhati jer bi ulje moglo isplivati na površinu.
Pripremite omiljenu zimnicu uz provjereni recept uz koji nećete pogriješiti.
Sastojci:
- 25 kg paprike
- 250 ml ulja
- 1 žlica soli
- 1 žlica octa
- 1 žličica šećera
Priprema:
Paprike ispecite i stavite u vrećice pa ostavite da odstoje oko sat do dva. Nakon toga paprike ogulite i stavite u cjedilo. Bolje je da odstoje preko noći, jer se moraju ocijediti. Paprike sameljite i dodajte u tepsiju koju ste malo nauljili. Pržite i miješajte, a u drugoj posudi zagrijte ulje. Paprike prelijte zagrijanim uljem i dobro promiješajte pa nastavite pržiti. Trebate pržiti još 2-3 sata uz povremeno miješanje.
Ajvar je gotov kad prođete žlicom kroz sredinu i vidite dno tegle. Pola sata prije kraja pečenja staklenke sterilizirajte u pećnici na 100°C. Pred kraj pečenja dodajte sol, šećer i ocat i vrući ajvar ulijte u vruće staklenke. Staklenke dobro zatvorite čistim poklopcem i vratite u pećnicu na 75°C na još sat vremena. Staklenke ostavite u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade.
Izvor: Stvar ukusa