Sataraš je omiljeno jelo za pripremu ljeti, pun je okusa i boja jer se priprema od tikvica, paprika, rajčica i lagano pirja (dinsta). No po velikim vrućinama kad nemate volje stajati ispred štednjaka, možete isprobati potpuno drugačiju verziju ovog jela. Naime, ovaj sataraš se ne kuha i ne peče nego hladi u hladnjaku. Dodajte još med i limunov sok i jelo će biti još ukusnije od klasičnog.
Recept za sataraš koji se hladi
Sastojci:
- 4 male tikvice
- 1 luk
- 1 mrkva
- 2 paprike
- 1 vezica peršina
- 5 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 2-3 žlice meda
- limunov sok
- 100 ml maslinovog ulja
Priprema:
U zavrelu posoljenu litru vodu stavite tikvice narezane na deblje štapiće. Ostavite u vodi 2-3 minute, zatim izvadite da se ocijede. Pomiješajte nasjeckani luk, mrkvu, papriku, peršin i nasjeckani češnjak. Posolite, popaprite i pospite crvenom paprikom. Promiješajte pa dodajte med i limunov sok i ponovno promiješajte. Zatim u vatrostalnu posudu složite tikvice pa gore povrće i onda još jedan red tikvica. Prelijte vrelim maslinovim uljem. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 15-20 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice