Za rujan se kaže da je mjesec koji miriši na ajvar, a ako tražite malo drugačije recepte, predlažemo da napravite makedonski ajvar, za koji se smatra da je najbolji.
Sastojci:
- 10 kg crvene paprike
- 3 patlidžana
- 5 dcl ulja
- 1 žlica šećera
- sol po želji
Priprema:
Papriku ispecite (možete i u pećnici), odmah nakon pečenja stavite je u plastične vrećice na nekoliko minuta da omekša, čime ćete lakše skinuti kožicu. Kad se malo prohladi svaku papriku ogulite i izvadite sjemenke pa ih stavite u mrežastu vrećicu koju ćete objesiti da se paprike ocijede (trebaju vam najmanje 3 sata da ih ocijedite).
Patlidžane ispecite na isti način kao i paprike pa ih kratko držite u vrećici kao i paprike pa ih ogulite i ostavite da se ocijede.
Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite u ručnom stroju za mljevenje mesa, sve prebacite u veći lonac i stavite na laganu vatru.
Tijekom kuhanja smjesu neprestano miješajte, a svakih 20 minuta postupno dodajte ulje po 1 dcl uz stalno miješanje jer ulje ne smije izbiti na površinu. Je li ajvar gotov najlakše ćete provjeriti tako da drvenom kuhačom prijeđete po dnu posude, nakon čega biste trebali moći vidjeti dno tave.
Sol i šećer dodajte na samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.
Pripremite staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva i u njih ulijte ajvar dok je još topao. Na svaku napunjenu teglicu stavite malo ulja na vrh i zatvorite poklopcem, zatim pokrijte stolnjakom. Ostaviti poklopljene da se postepeno hlade 24 sata, a zatim ostaviti na hladnom i tamnom mjestu.