Krajem ljeta sprema se zimnica, a ako volite malo pikantnije okuse ajvara i pinđura, probajte napraviti ljutenicu. Ovaj namaz priprema se od rajčica, paprika i ljutih papričica.

Recept za ljutenicu

Sastojci:

1,2 kg zelenih rajčica
1 kg pečene i oguljene crvene paprike
200 g pečenih i očišćenih ljutih papričica
50 g šećera
75 do 100 ml ulja
50 ml jabučnog octa
češnjak, peršin, papar po želji
1 žlica soli

Recept za pinđur
Shutterstock 

Priprema:

Zelene rajčice operite i narežite na manje kockice. Dodajte šećer, ulje, ocat, sol te ih pržite na jakoj temperaturi oko 20 do 25 minuta ili dok vam se rajčice ne raspadnu na manje komade.

Dodajte crvenu papriku koju ste prethodno ispekli, ogulili i ocijedili od viška tekućine te dodajte ljutu papričicu koju ste narezali na kockice (obje vrste, slatko i ljuto). Količinu ljutih papričica odredite prema želji, ali pazite da imate ukupno 1,2 kg paprika (količina rajčica). Pržite još na jakoj temperaturi još oko 20 minuta, odnosno dok ne dobijete lijepu kremastu smjesu. Nakon što dodate paprike, morat ćete ih često miješati i paziti da ne zagore. Na kraju dodajte peršin, češnjak i papar po ukusu.

Kušajte je li dovoljno slano po vašem ukusu, po potrebi dosolite. Dok se ajvar kuha, staklenke operite i ostavite u vrućoj pećnici da se osuše i ugriju. Poklopce prokuhajte i osušite. Vruću ljutenicu ulijte u vruće staklenke, zatvorite i vratite u vruću pećnicu te ostavite da se potpuno ohladi.

Od ove količine dobit ćete 3 teglice od 500g i jednu od 250g.

 Izvor: Stvar ukusa