ZAŠTO TREBATE JESTI MANDARINE: Recept za najlakši kolač i 10 zdravstvenih prednosti mirisnih i sočnih sezonskih plodova

Iskoristite sezonu i uživajte u ovom voću.

Shutterstock

Mirisne, zlatne, sočne mandarine bogate su vitaminom C, štite imunitet, pomažu u održavanju vitke linije i vrlo su ukusne. Saznajte zašto su zdrave i zašto ih trebate redovito jesti u sezoni, a donosimo i recept za najlakši kolač s mandarinama koji se priprema u vrećici na zip!

1. Jačaju imunološki sustav

Imunološki sustav odgovoran je za nekoliko važnih funkcija u tijelu koje štite naše zdravlje. No ni sam imunološki sustav nije imun na napade te ga treba jačati prehranom kako bi poboljšao svoje zaštitne funkcije. Bioflavonoidi u agrumima pomažu imunološkom sustavu da otkrije i uništi štetne, patogene organizme. Tako nam pomažu da se zaštitimo od gripe u sezoni koja je pred nama. 

2. Štite srce

Srce je odgovorno za pumpanje krvi i ključno je za održavanje svih glavnih funkcija tijela. Slobodni radikali se u normalnim okolnostima stalno stvaraju u tijelu, ali mogu biti izuzetno štetni kada ih ima previše. Vitamin C u mandarinama izvrstan je izvor antioksidansa koji eliminiraju slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju te tako štite od upala.

Shutterstock 

3. Reguliraju krvni tlak i smanjuju loš kolesterol

Istraživanja su pokazala da kora mandarine sadrži hranjive tvari koje snižavaju "loš kolesterol", objavljeno je u časopisu Diabetes. Mandarine, osim što su dobre za srce, mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka jer sadrže puno kalija koji pomaže tijelu da ne zadržava prekomjerno vodu. Kalij širi krvne žile i tako pomaže boljoj cirkulaciji krvi. Međutim, nemojte pretjerivati ​​s kalijem, dvije-tri mandarine dnevno bit će sasvim dovoljne.

4. Dobre su za oči

Mandarine sadrže vitamin C i karotenoid vitamin A, koji pomaže u sprječavanju makularne degeneracije, kao i drenaži staklastog tijela oka gdje bi pritisak mogao uzrokovati glaukom.

5. Pospješuju zacjeljivanje rana

Vitamin C iz mandarina neophodan je za sintezu kolagena u tijelu. Kolagen je ključna komponenta naših zglobova, ali i drugih tkiva, uključujući i kožu. Povećana sinteza kolagena rezultira bržim zacjeljivanjem rana, manjim ožiljcima i općenito bržim oporavkom nakon ozljeda.

6. Smanjuju upalu

Mandarine pomažu tijelu u borbi protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veliku količinu vitamina C, a uz to i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu i smanjiti dugoročne učinke tih procesa na tijelo.

Shutterstock 

7. Potiču probavu

Mandarine sadrže i veliku količinu biljnih vlakana te enzima koja su važna za ubrzavanje rada crijeva, probave i sprječavanje zatvora. 

8. Pomažu u smanjenju rizika od osteoporoze

Osteoporozu karakterizira smanjenje mase koštanog tkiva u odnosu na volumen, što obično čini kosti lomljivima. Zato se kod oboljelih od nje kosti vrlo lako mogu slomiti i od najmanjeg pada, pogotovo ako je osoba starija. Mandarine sadrže dobru količinu kalija, kalcija i magnezija, a svi oni imaju veliku ulogu u očuvanju zdravlja kostiju, što znači sprječavanje prijeloma u starijoj dobi.

9. Usporavaju starenje kože

Mandarine su vrlo učinkovito prirodno oružje protiv preranog starenja i općenito loše kože, ponajviše zbog velike količine vitamina C. Kao što smo već naveli, on je ključan za optimalnu sintezu kolagena, a to znači zdravu kožu i zglobove. Ako pušite i imate sivu kožu, redovito jedite mandarine.

10. Potiču zdrav rast kose

Vitamin A u mandarinama održava vlasi kose hidratiziranim i poboljšava kvalitetu kose. Osim toga, vitamin C u mandarinama može pomoći u boljoj apsorpciji željeza iz hrane, što je ključno za kvalitetu kose. Mandarine sadrže i vitamin B12 koji je važan za zdravlje kose i usporavanje stvaranja sve više sijedih jer pomaže folikulima da ostanu dulje u fazi rasta.

Recept za kolač s mandarinama iz vrećice

Shutterstock 

Sastojci:

  • 200g mandarina
  • 25 g brašna
  • 100 ml mlijeka
  • 4 g kvasca
  • 20 ml otopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • 30 g šećera
  • 5 g vanilin šećera
  • 3 g soli

Priprema:

U vrećicu na zip stavite kvasac, mlijeko, šećer, vanilin šećer, sol, cijelo jaje i otopljeni maslac. Malo promiješajte pa dodajte brašno. Zatvorite i dobro protresite da se sve sjedini i oblikuje tijesto, ručno premijesite po vrećici. Ostavite da odstoji 20 minuta.

Izvadite ga iz vrećice i razvaljajte valjkom za tijesto na veličinu posude u kojoj ćete ga peći. Prebacite u vatrostalnu posudu namazanu maslacem. Pokrijte i ostavite oko 15 minuta. Mandarine narežite na ploške i rasporedite po tijestu. Pecite u pećnici na 180 C oko 20 minuta. Kad je pečeno pospite ga šećerom u prahu.