• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        Riječ, dvije o klementinama 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Namirnice

        Riječ, dvije o klementinama

        30.12.2022 10:19
        30.12.2022 10:19
        0

        Omiljeno voće sezone su klementine, sočni spoj naranče i mandarine

         klementine Izvor: Shutterstock

        Ušli smo u sezonu klementine, ukusnog i slatkog voća koje nerijetko vežemo upravo za ovo blagdansko doba. Riječ je o voću dobivenom križanjem mandarine i naranče koje, najvjerojatnije, potječe iz Alžira a danas se, osim u Africi, uzgaja i u Aziji, Europi, Južnoj Americi i SAD-u. Za razliku od naranče, klementine se lako gule, intenzivno su narančaste boje, sa osam sočnih i slatkih dijelova. Postale su popularne 80-ih godina prošlog stoljeća, postoje dvije vrste - klementina bez sjemenki i Monreal klementina čiji plod sadrži sjemenke a u Hrvatskoj se najčešće uzgaja Neretvanska klementina.

         klementine Izvor: Shutterstock

        Klementina je, osim što je ukusna, i vrlo zdrava. Očekivano, baš kao i njene srodne biljke kao što su naranča, mandarina, pomelo, kumkvat, grejp, limun i limeta, i klementina je bogata vitaminom C. Također, klementina je odličan izvor kalija, sadrži i vitamin B kao i folnu kiselinu te su vrlo moćan antioksidans. Ulje koje se nalazi u kori klementine, ali i drugih agruma ima snažna antioksidativna i analgetska svojstva. Klementine su dobre za na naše zube, jetra te potiču dobro raspoloženje.

        U kulinarstvu se klementine često koriste u slatkim receptima pa tako nalazimo kandirane klementine, slatko od klementina, torte i kolače s klementinama, ali ih možemo staviti i u salate, u umake ili od njih raditi sok i sirup.

        Tagovi

        klementine

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        plus recept

        | 03. Nov 2022.

        Zanimljivosti o kestenu, omiljenom jesenskom plodu

        kesten
        0

        ZDRAVE ZANIMLJIVOSTI

        | 16. Aug 2022.

        Ukoliko još niste vrijeme je za otkriti blagodati matcha praha

        matcha
        0

        ZAČINITE

        | 25. Jul 2022.

        KOPAR - začin ljeta savršen za pripremu brojnih jela

        kopar
        0

        UBERITE, POSUŠITE

        | 31. May 2022.

        TIMIJAN začin koji zaslužuje biti i u vašoj kuhinji

        timijan
        0

        ODLIČNI SAVJETI

        | 30. Apr 2022.

        Govorimo o artičokama, naučite i vi kako ih pripremiti i pospremiti, jer sezona im je kratka

        articoke
        0

        KORISNI SAVJETI

        | 27. Apr 2022.

        Vrijeme je za rotkvice, vitaminske bombe

        rotkvice
        0

        IZ VRTA U BOCU

        | 31. Mar 2022.

        Vrijeme je za domaći sirup od mente

         menta
        0

        ZDRAVE ODLUKE

        | 30. Mar 2022.

        Koliko često posegnete za čašom kefira? Činite to što je moguće češće

         kefir
        0

        SAVJETI I RECEPT

        | 24. Feb 2022.

        Vrijeme je za bob!

         bob
        0

        Najpopularnije

         pohano meso
        0

        POKUŠAJTE I OVAKO

        | 06. Feb 2022.

        Pohamo, ali u pećnici

         brie sir
        0

        PRIČA O SIRU

        | 06. Feb 2022.

        Što je BRIE sir i kako ga poslužiti? Imamo odlične ideje

         polpete
        0

        DOBRE IDEJE

        | 24. Feb 2022.

        Kako pripremiti ukusne obroke od ostataka hrane? Imamo odlične recepte

         shutterstock_1239647632.jpg
        0

        za svečani ručak

        | 19. Oct 2022.

        Pečene prokulice - prilog koji će zasjeniti dobar komad mesa

         shutterstock_1773417203.jpg
        0

        prilog ili snack?

        | 05. Jan 2023.

        Hrskava cvjetača iz pećnice

        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.