Zimu ne možemo zamisliti bez kiselog kupusa, a ovo povrće čak je zdravije kiselo nego svježe. Bogato je vlaknima, vitaminom C, K i B, sadrži i magnezij, kalcij, željezo, mangan i bakar.
Nakon što smo vam otkrili detaljne upute kako ukiseliti kupus u glavicama, sada vam otkrivamo i jedan tajni sastojak koji će mu dati najbolji okus i predivnu žutu boju. Naime, kod kiseljenja kupusa, u bačvu stavite dunju. Ovo mirisno jesensko voće danas je pomalo zaboravljeno, a u prošlosti se najviše koristilo za kuhanje džemova i marmelada.
Kako ukiseliti kupus u glavicama?
Sastojci:
10 glavica kupusa
20 l vode
1/2 kg soli
1, 2 zrele dunje
Priprema:
Kupus očistite, izdubite i u svaku glavicu stavite po žlicu soli, složite u bačvu od 40 l. Ulijte vodu u kojoj ste otopili preostalu sol.
Na svakih 10 l vode dodajte 250 g soli i dobro promiješajte. Kupus mora biti prekriven vodom. Ostavite 2-3 dana pa provjerite treba li još dodati. Pritisnite ga kamenom ili nekim drugim teškim predmetom. Prelijte barem 3 puta. U bačvu dodajte nekoliko dunja, da kupus ima lijepu boju i još ljepši miris i okus.
Izvor: StilKurir