Sezona je kiseljenja kupusa, a najbolji je domaći kiseli kupus. Saznajte kako ukiseliti kupus u glavicama korak po korak.

Važno je kupus prekriti salamurom i dobro zatvoriti te držati na toplom, a nakon tri tjedna možete ga jesti.

Sastojci:

10 glavica kupusa
1,5 kg soli

za što je dobar kiseli kupus
Shutterstock 

Priprema:

Svakoj glavici kupusa očistite vanjske listove i izdubite korijen. Udubinu na kupusu posolite do vrha. Bačvu od 50 l dobro operite, pa poredajte glavice kupusa, gusto, jednu do druge. Šupljina u kojoj se nalazi sol mora biti okrenuta prema gore. Bačvu pokrijte čistom krpom, zatim poklopite (ne zatvarati, već staviti na vrh) i ostavite tako 24 sata. Nakon toga bačvu napunite vodom da kupus "pliva" u njoj, pa uspite preostalu sol. Stavite mrežu preko nje i pritisnite nečim teškim (predmet dobro operite prije stavljanja u bačvu). Bačvu dobro zatvorite i ostavite na temperaturi od 18 do 22 stupnja oko 3 tjedna. Za to vrijeme se kupus ukiselio i možete ga jesti.

Napomena: Prilikom vađenja glavice kupusa iz bačve potrebno je podići teški predmet i mrežu, ali nakon toga oboje vratiti u bačvu.

 Izvor: StvarUkusa