TJESTENINA NAS USREĆUJE: Novo istraživanje potvrđuje dobrobiti uživanja u jelima s tjesteninom

Popravlja raspoloženje više nego slušanje omiljene glazbe ili gledanje najdražeg sporta.

Shutterstock

Ako ste ikada osjećali krivnju jer jedete previše tjestenine, ne morate više brinuti, piše Yahoo!News. Novo istraživanje Laboratorija za ponašanje i mozak na Slobodnom sveučilištu za jezike i komunikaciju IULM u Milanu otkrilo je nevjerojatnu prednost uživanja u jelima s tjesteninom

Naime, konzumiranje jela s tjesteninom može poboljšati vaše raspoloženje te vas usrećiti jednako kao i slušanje vaše omiljene pjesme.

Food&Wine izvještava da je laboratorij angažirao 40 sudionika u dobi između 25 i 55 godina te mjerio njihove fizičke i neurološke promjene dok su jeli tjesteninu. Njihovi odgovori uspoređeni su s reakcijama koje su sudionici imali dok su slušali svoje omiljene pjesme ili gledali sportski događaj sporta koji vole.

Shutterstock 

Ispostavilo se da se više pozitivnih emocija stvaralo kad su ispitanici jeli tjesteninu nego kad su slušali omiljenu glazbu ili gledali omiljeni sport. Također je i više aktiviralo kognitivne procese pamćenja.

"Rezultati nam govore da smo upravo kada jedemo tjesteninu emocionalno najaktivniji. Dakle, to je pravo uživanje u jelu u punom okusu koje potiče najpozitivnija sjećanja i emocije", rekao je Vincenzo Russo, profesor potrošačke psihologije i neuromarketinga na Sveučilištu IULM te osnivač i koordinator Neuromarketing Behavior & Brain Lab IULM.