Tjestenina i jela s tjesteninom spadaju u najomiljenija jela na svijetu, a 25. listopada obilježava se njezin dan. U Italiji je posebno popularna, a postoji više od 350 vrsta i oblika tjestenine.
Donosimo vam recepte za tri najpoznatija, a jednostavna jela s tjesteninom: carbonaru, tjesteninu u umaku od rajčice te zapečenu tjesteninu sa sirom.
Špageti carbonara
Sastojci:
- špageti
- 200 g guancialea (talijansko suho meso od svinjske vilice ili obraza), ali dobra zamjena su pancetea ili špek)
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- sol, papar
- naribani parmezan (može i iz vrećice)
Priprema:
U kipuću vodu uspite 10g soli pa dodajte špagete i nemojte dodavati ulje već samo povremeno promiješajte da se ne zalijepe. Zatim dodajte nasjeckanu guanciale (pancetu ili špek). Stavite maslinovo ulje u tavu, zatim dodajte guanciale (pancetu ili špek). U zdjelu umutiti jaja pa dodati parmezan i papar. Zatim smanjite vatru u tavi, kada guanciale porumene ugasite i pričekajte da se malo ohladi (ne puno). Zatim uzmete salvetu i njome pokupite malo masnoće s tave. Dodati špagete (jedne izvaditi iz lonca, ako nisu skroz mekani, vratiti ih da se kuhaju još 4-5 minuta) u tavu i dobro promiješati. Nemojte čekati da se potpuno ohlade, već dodajte umak koji ste pripremili i ponovno dobro promiješajte. Bitno je da ne bude prevruće jer se jaja ne smiju prekuhati. Prilikom posluživanja naribajte još malo parmezana i popaprite.
Špageti u umaku od rajčice
Sastojci:
- pakiranje tjestenine po želji
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 mrkva
- 500 ml umaka od rajčice
- 200 g šampinjona (ili špeka)
- 100 g sira
- sol, papar, origano
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte češnjak i luk te naribanu mrkvu. Kad mrkva omekša, a luk poprimi zlatnu nijansu dodajte gljive ili slaninu. I nakon par minuta umak od rajčice. Neka se sve krčka desetak minuta. Dodajte začine pa prelijte tjesteninu, a prije posluživanja dodajte sir.
Zapečena tjestenina sa sirom
Sastojci:
- 4 žlice maslaca
- 4 žuta luka srednje veličine, tanko nasjeckana
- sol
- 3 češnja češnjaka, istisnuta
- 100 g tjestenine (pužići, svrdla)
- 2 žlice brašna
- 7,2 dcl punomasnog mlijeka
- žličica senfa
- 200 g tvrdog cheddar sira, naribanog
- 200 g zrelog cheddar sira, naribanog
- 150 g pečene crvene paprike
- 2 žlice svježe sjeckanog peršina i/ili bosiljka
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri rastopite 2 žlice maslaca te dodajte nasjeckani luk te malo soli. Pirjajte uz stalno miješanje, sve dok luk ne poprimi zlatnu boju, uz povremeno dodavanje malo vode. Potom dodajte češnjak, pirjajte dok češnjak ne popirimi lijepu boju. Pirjanu mješavinu prebaciti na tanjur i odložite. U međuvremenu skuhajte tjesteninu. Vratite tavu na vatru, zagrijte, dodajte 2 žlice maslaca i brašna. Pirjajte kako bi dobili lagano smeđu nijansu brašna te uz stalno miješanje dodakte mlijeko. Umutite senf te malo soli. Mlijeko naka zavrije te ga na nižoj vatri uz stalno miješanje kuhajte oko minute kak obi se ugustilo. Smanjite vatru te dodajte 200 g tvrdog naribanog cheddar sira, malo po malo. Važno je da se sir otopi. Potom dodajte papriku, peršin, karamelizirani luk i češnjak, sve dobro povežite i dodajte kuhanu tjesteninu. Sve prebacite u dublju posudu za pečenje, pospite s naribanim zrelim cheddar sirom te pecite oko 20 minuta. Pečeno ostavite da se ohladi deset minuta te poslužite uz dodatak svježe sjekanog peršina i/ili bosiljka te salatu po želji.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice