Makaroni sa sirom jednostavno su i brzo jelo iznimno popularno u Americi po nazivom Mac and cheese, no zapravo porijeklo vuče iz Italije gdje je bilo poznato jelo Maccheroni alla parmigiana, ali i iz srednjevjekovne Engleske. Međutim, u 18. stoljeću stiglo je do Francuske gdje je dobilo kremastiji okus, a tamo ih je prvi put probao američki diplomat. Jelo mu se toliko svidjelo da je zamolio svog kuhara Jamesa Hemmingsa da ih pripremi. Hemmings je ovo jelo unaprijedio i učinio ga još popularnijim u cijelom svijetu. 

Ako obožavate kremaste makarone sa sirom, vjerojatno će vam se svidjeti i malo bogatija verzija s umakom od senfa i mljevene dimljene paprike. Isprobajte!

Recept za makarone sa sirom

Sastojci:

500 g makarona
250 ml vrhnja za kuhanje
600 ml temeljca
200 g cheddar sira
100 g mozzarelle
150 g ementalera
200 g dimljenog tvrdog sira
2 žlice krem ​​sira
70 g maslaca
3-4 žlice kondenziranog mlijeka
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica mljevene dimljene paprike
2 žlice senfa

Priprema:

Makarone skuhajte u temeljcu u koji ste dodali 400 ml vode. U zdjeli pomiješajte naribani cheddar, gaudu i ementaler. Dodajte vrhnje za kuhanje, kondenzirano mlijeko i senf. Dobro izmiješajte, posolite, popaprite, pospite češnjakom i dimljenom paprikom. Ponovo sve dobro promiješajte.

Makarone procijedite i istresite u vatrostalnu posudu pa dodajte krem ​​sir i maslac i promiješajte. Začinite po želji pa prelijte umakom od sira i promiješajte. Po vrhu rasporedite dimljeni sir, pa opet promiješajte. Zatim pospite naribanom mozzarellom, cheddarom i ementalerom te prekrijte aluminijskom folijom. Makarone sa sirom pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta, zatim maknite foliju i pecite još 15 minuta.

 Izvor: Stvar Ukusa