Vjerojatno vam se dogodilo da namjeravate pripremiti neko jelo, a onda shvatite da je krumpir koji ste držali u smočnici proklijao. Jedno od najvažnijih pravila kada je u pitanju pripremanje povrća je da krumpir nikada ne stavljate pored luka jer će tako brže proklijati, piše StvarUkusa. Krumpir je zahvalno povrće u smislu da može dugo stajati i ne treba biti u hladnjaku.
No, i to povrće ima svoj rok trajanja i nakon nekog vremena počinje klijati i trunuti. No, čak i kada krumpir počne klijati, mnogi ga koriste za pripremu jela.
Međutim, jesti proklijali krumpir nije tako zdravo. Razlog tome leži u činjenici da krumpir sadrži spojeve poput solanina i chaconina. To su spojevi koji su zdravi u malim količinama i potpuno sigurni. Međutim, klijanje krumpira povećava razinu ovih spojeva u krumpiru, što može imati negativan učinak na ljudsko zdravlje.
Nuspojave koje se obično javljaju sljedeći dan uključuju simptome poput niskog krvnog tlaka, ubrzanog rada srca, vrućice, glavobolje i smetenosti.
Nemojte jesti zeleni krumpir
Znači li to da krumpir koji je proklijao trebate baciti ili posaditi? Nije nužno. Zapravo, sve ovisi o tome u kojoj je fazi proces klijanja. Treba samo odrezati proklijale dijelove, a najvažnije je da kada krumpir proklija ne mijenja se okus samog ploda. Također, treba obratiti pozornost na boju krumpira i njegovu površinu.
Ako je krumpir promijenio boju u zelenu, nemojte ga konzumirati. Ovo su znakovi da su razine solanina i chaconina visoke i potencijalno opasne. Mnogi ljudi vjeruju da ako kuhaju ili peku krumpir koji je zelen, to će ih spasiti od trovanja. No toplinska obrada ne uništava otrov u proklijalom krumpiru.
Da krumpir ne bi nicao, trebao bi biti u mrežastoj ili najlonskoj vrećici ili u platnenoj vrećici koja ne propušta svjetlost.