Čuvanje hrane otvara mnoga pitanja, a posebno kada se radi o mesu, bilo svježem ili zamrznutom. Pokvareno meso je iznimno opasno za jesti, ali nerijetko se događa da zaboravimo što sve imamo u škrinji ili da kupimo previše svježeg mesa, a ne potrošimo ga u određenom roku.
Prema smjernicama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) za sigurnost hrane, postoje dvije vrste bakterija koje se mogu razviti na hrani.
Bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane razvijaju se i rastu kako se hrana kvari. Mijenjaju okus, izgled i miris hrane, ali je puno manja vjerojatnost da ćete se razboljeti kad jedete ovakvu hranu.
Patogene bakterije posebno su opasne jer uzrokuju bolesti koje se prenose hranom. Brzo rastu u hrani koja je na sobnoj temperaturi i obično se ne mogu otkriti po izgledu, okusu ili mirisu hrane.
Iako ćete pokvareno meso prepoznati čim ga otvorite i osjetite miris, važno je držati se pravila sigurnog skladištenja hrane kad ga donesete doma.
Svježe meso peradi
Svježa perad u hladnjaku izdrži samo dan do dva dana, a u zamrzivaču do godinu dana.
Svinjetina
Ove vrste mesa u hladnjaku mogu stajati do pet dana, a mogu se zamrznuti na razdoblje od četiri do 12 mjeseci.
Mljeveno meso
Mljeveno meso, poput govedine, junetine, teletine ili svinjetine, može se čuvati u hladnjaku jedan do dva dana, a zamrznuti tri do četiri mjeseca.
Špek i kobasice
Slanina u hladnjaku može stajati do tjedan dana, a kobasica nekoliko dana. Mogu se zamrzavati do mjesec dana.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice