Kruh je jedna od osnovnih namirnica u svakom kućanstvu, kod većine je obavezna i svaki dan. No ne kupuju svi svakodnevno svježi kruh, a još manje ga peku. Zbog toga je dobro znati koji je to najbolji način čuvanja kruha da što dulje ostane svjež i da se izbjegne svima nam mrsko bacanje.

Koji je najbolji način čuvanja kruha?

Dr. Marina Corrado napravila je istraživački projekt o učinku skladištenja na svojstva kruha. Istraživanja pokazuju da je najbolji način čuvanja kruha na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi ili u zamrzivaču, ali sve to može ovisiti i o vrsti kruha.

Kruh s vremenom postaje pljesniv, i takav nije siguran za jelo i treba ga baciti, ali to nije jedini problem. Naime, zbog dugotrajnog čuvanja kruh postaje ustajali.

Radi se o složenom procesu tijekom kojeg kruh s vremenom postaje tvrđi. Ova promjena nastaje jer kruh gubi vodu, a još jedan čimbenik u procesu stajanja je promjena karakteristika škroba. Škrob je složeni ugljikohidrat koji se nalazi u žitaricama poput pšenice.

Gdje čuvati kruh da ostane svjež
Shutterstock 

Kako bi proučila utjecaj skladištenja na karakteristike kruha, znanstvenica je proizvela nekoliko peciva u laboratorijski kontroliranoj kuhinji Quadram Institute Bioscience. 

Analizirala je svježe pečeno pecivo i nakon 24 sata, 48 sati i 72 sata skladištenja na tri različita mjesta:

  • sobna temperatura (19 do 21 °C)
  • temperatura hladnjaka (3 do 5 °C)
  • temperatura zamrzivača (-18 do -20 °C)

U eksperimentu su peciva bila zapakirana u zatvorene plastične vrećice. Prema tome, rezultati ovog istraživanja možda se neće odnositi na kruh kada se ostavi raspakiran.

Sobna temperatura

Na sobnoj temperaturi kruh je žrtva svoje okoline. Ako ostavite svježe pečeni kruh nekoliko dana, gubitak vlage bit će značajan što će dovesti do ustajalog i suhog kruha. Plastična vrećica ili kutija može u početku ublažiti utjecaj okoline i spriječiti pretjerani gubitak vlage. S vremenom će kruh postati gumenast, tvrđi i počet će se lakše mrviti i bit će ga teško pakirati i nositi.

Hladnjak

Temperatura i vlažnost kućnog hladnjaka vrlo su promjenjive, ovisno o količini hrane koju ste u njemu pospremili i koliko ste ga puta otvorili u danu. Na 3 do 5 °C kruh će postati ustajali brže nego u zamrzivaču ili na sobnoj temperaturi. Hladnjak će spriječiti rast plijesni i kvarenje te smanjiti gubitak vlage, ali ovdje se svojstva škroba puno brže mijenjaju, što dovodi do brže ustajalosti.

Zamrzivač

Čuvanje u zamrzivaču produljuje rok trajanja kruha jer sprječava rast plijesni i zaustavlja prekomjerni gubitak vode iz kruha. To znači da kruh možemo zamrznuti na duže vrijeme i kad ga želimo ponovno jesti, podgrijavati ili tostirati. Temperatura ispod nule (-18 do -20 °C) zaustavlja isparavanje vode, ali također uzrokuje kruću strukturu škroba što s vremenom može dovesti do ustajalosti, iako sporije nego kada je u hladnjaku.

Dok zamrzavanje zadržava vodu, ovo je samo privremeno rješenje. Ako primijetite da kruh ili bilo koja hrana u zamrzivaču postaje bjelkasta i neprozirna, to znači da ste predugo čekali i da je kruh sada ustajao.

Možemo zaključiti da je čuvanje u hladnjaku ipak najgora opcija od ove tri, jer iako će zaustaviti nastanak plijesni, kruh će najbrže postati ustajali.