• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        JE LI KRUH BOLJE ČUVATI NA SOBNOJ TEMPERATURI, HLADNJAKU ILI ZAMRZIVAČU: Iznenadit će vas gdje najbrže postaje ustajali 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Namirnice

        JE LI KRUH BOLJE ČUVATI NA SOBNOJ TEMPERATURI, HLADNJAKU ILI ZAMRZIVAČU: Iznenadit će vas gdje najbrže postaje ustajali

        16.09.2023 09:00
        Autor Tajana Tretnjak 16.09.2023 09:00
        0

        Znanstvenica je analizirala svježe pečeno pecivo nakon 24 sata, 48 sati i 72 sata skladištenja na 3 različita mjesta.

          Izvor: Shutterstock

        Kruh je jedna od osnovnih namirnica u svakom kućanstvu, kod većine je obavezna i svaki dan. No ne kupuju svi svakodnevno svježi kruh, a još manje ga peku. Zbog toga je dobro znati koji je to najbolji način čuvanja kruha da što dulje ostane svjež i da se izbjegne svima nam mrsko bacanje.

        Koji je najbolji način čuvanja kruha?

        Dr. Marina Corrado napravila je istraživački projekt o učinku skladištenja na svojstva kruha. Istraživanja pokazuju da je najbolji način čuvanja kruha na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi ili u zamrzivaču, ali sve to može ovisiti i o vrsti kruha.

        Kruh s vremenom postaje pljesniv, i takav nije siguran za jelo i treba ga baciti, ali to nije jedini problem. Naime, zbog dugotrajnog čuvanja kruh postaje ustajali.

        Radi se o složenom procesu tijekom kojeg kruh s vremenom postaje tvrđi. Ova promjena nastaje jer kruh gubi vodu, a još jedan čimbenik u procesu stajanja je promjena karakteristika škroba. Škrob je složeni ugljikohidrat koji se nalazi u žitaricama poput pšenice.

         kruh, domaći kruh Izvor: Shutterstock

        Kako bi proučila utjecaj skladištenja na karakteristike kruha, znanstvenica je proizvela nekoliko peciva u laboratorijski kontroliranoj kuhinji Quadram Institute Bioscience. 

        Analizirala je svježe pečeno pecivo i nakon 24 sata, 48 sati i 72 sata skladištenja na tri različita mjesta:

        • sobna temperatura (19 do 21 °C)
        • temperatura hladnjaka (3 do 5 °C)
        • temperatura zamrzivača (-18 do -20 °C)

        U eksperimentu su peciva bila zapakirana u zatvorene plastične vrećice. Prema tome, rezultati ovog istraživanja možda se neće odnositi na kruh kada se ostavi raspakiran.

        Možda će vas zanimati

        • Savjet više |

          06. Sep 2023.

          SAVJETI PEKARA ZA SAVRŠENO TIJESTO: Trikovi za pripremu najboljih i najmekših domaćih kiflica, peciva, kruha i pizze

          0

        Sobna temperatura

        Na sobnoj temperaturi kruh je žrtva svoje okoline. Ako ostavite svježe pečeni kruh nekoliko dana, gubitak vlage bit će značajan što će dovesti do ustajalog i suhog kruha. Plastična vrećica ili kutija može u početku ublažiti utjecaj okoline i spriječiti pretjerani gubitak vlage. S vremenom će kruh postati gumenast, tvrđi i počet će se lakše mrviti i bit će ga teško pakirati i nositi.

        Hladnjak

        Temperatura i vlažnost kućnog hladnjaka vrlo su promjenjive, ovisno o količini hrane koju ste u njemu pospremili i koliko ste ga puta otvorili u danu. Na 3 do 5 °C kruh će postati ustajali brže nego u zamrzivaču ili na sobnoj temperaturi. Hladnjak će spriječiti rast plijesni i kvarenje te smanjiti gubitak vlage, ali ovdje se svojstva škroba puno brže mijenjaju, što dovodi do brže ustajalosti.

        Zamrzivač

        Čuvanje u zamrzivaču produljuje rok trajanja kruha jer sprječava rast plijesni i zaustavlja prekomjerni gubitak vode iz kruha. To znači da kruh možemo zamrznuti na duže vrijeme i kad ga želimo ponovno jesti, podgrijavati ili tostirati. Temperatura ispod nule (-18 do -20 °C) zaustavlja isparavanje vode, ali također uzrokuje kruću strukturu škroba što s vremenom može dovesti do ustajalosti, iako sporije nego kada je u hladnjaku.

        Dok zamrzavanje zadržava vodu, ovo je samo privremeno rješenje. Ako primijetite da kruh ili bilo koja hrana u zamrzivaču postaje bjelkasta i neprozirna, to znači da ste predugo čekali i da je kruh sada ustajao.

        Možemo zaključiti da je čuvanje u hladnjaku ipak najgora opcija od ove tri, jer iako će zaustaviti nastanak plijesni, kruh će najbrže postati ustajali. 

        Možda će vas zanimati

        • Zalogajčići

          | 15. Aug 2023.

          NEVJEROJATNO UKUSAN I ZDRAV KRUH KOJI SE NE MIJESI: Samo pomiješajte sastojke i stavite tepsiju u pećnicu

          0
           Recept za kruh
        • Savjet više

          | 26. Jul 2023.

          PECIVA VAM ISPADAJU TVRDA? U tijesto dodajte ovu namirnicu i napravite najmekše kruščiće

          0
        • Savjet više

          | 24. Jul 2023.

          5 NAMIRNICA KOJE NE SMIJETE PODGRIJAVATI: I jedna koju ipak smijete, iako se dugo smatralo da je opasno

          0
        • ZAPAMTITE

          | 17. Jan 2023.

          Ovo su namirnice koje uvijek trebate imati u zamrzivaču

          0
           hrana zamrzivač

        Tagovi

        kruh domaće tijesto brašno kulinarski savjeti

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        21. Sep 2023.

        KAKO ZNATI DA JE MESO POKVARENO: Saznajte što sve trebate provjeriti prije upotrebe crvenog mesa i peradi

        0

        20. Sep 2023.

        PRATI ILI NE PRATI GLJIVE: Razbijamo poznate mitove, a ovo su greške koje većina radi kod pripreme

        0

        14. Sep 2023.

        KAKO UKISELITI KRASTAVCE BEZ OCTA I ŠEĆERA: Tajna savršeno hrskavog kiselog povrća je u veličini staklenke

        0

        08. Sep 2023.

        MAKEDONSKI AJVAR JE NAJBOLJI: Starinski recept za omiljeni namaz bez kojeg se ne može zamisliti zima

        0

        07. Sep 2023.

        TRIK ZA MEKANIJE SUHO MESO S GRAHOM: Obavezno napravite ovo prije početka kuhanja variva, bit će ukusnije

        0

        05. Sep 2023.

        TRIKOVI ZA BRZINSKU TURŠIJU: Ukiselite omiljeno povrće bez konzervansa, saznajte u čemu je tajna brze pripreme

        0

        04. Sep 2023.

        KAKO NAJLAKŠE NAREZATI KUPUS ZA SALATU: Ovaj trik će vam uštedjeti vrijeme, a ne trebate ni nož ni ribež

        0

        01. Sep 2023.

        TRIK ZA UKUSNIJE VARIVO OD GRAHA: Značajno poboljšava okus omiljenog jela na žlicu

        0

        31. Aug 2023.

        KAKO SALATU SAČUVATI SVJEŽOM DO 30 DANA: Nevjerojatno jednostavan i brz trik, a treba vam samo jedan jeftini proizvod

        0
        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.