Sigurni smo da ste i vi jednom bili u dilemi koje brašno koristiti za pripremu recepta - oštro ili glatko. Glatko brašno je finije mljeveno, dok je oštro brašno nešto grublje strukture, jer nije tako temeljito samljeveno.
Glatko brašno koristi se za vučena tijesta i savijače, kao i za pripremu kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno je idealno za recimo njoke, palačinke, pohanje i zapršku u varivima i umacima.
Oštro brašno: biskviti, keksi, njoki, palačinke, za pohanje, za zgušnjavanje jela, tj. zapršku (variva i umaka), za kuhano tijesto (npr. princes krafne, ekleri)...
Glatko brašno: vučeno, lisnato, dizano tijesto: kruh, peciva, uštipci, krafne, muffini, domaća tjestenina...
No zanimljivo je da iako je preporuka da se za biskvit koristi oštro brašno, u pripremu torti i kolača češće se koristi glatko brašno, a isto vrijedi i za palačinke. Također, mnogi koriste brašno koje im više odgovara ili jer su tako navikli.
Ako niste sigurni, možete probati s mjerom pola oštrog, pola glatkog. Ova mjera jako dobro uspijeva kod tijesta za pizzu.
Izvor: Stvar ukusa