Prvi petak u kolovozu obilježava se Međunarodni dan piva, jednog od najpopularnijeg pića na svijetu. Mnogi za pivo tvrde da je prehrambeni proizvod, a činjenica je da se može koristiti u pripremi tijesta za kruh, palačinke, peciva, ali i u smjesi za pohanje, pa i slasticama kao što je poznata Guiness torta te koktelima.
1. Orly piletina u pivu
Sastojci:
- 600 g pilećeg filea
- 200 g oštrog brašna
- 2 jaja
- 300 ml piva (po želji)
- začini po želji: sol, papar, vegeta, slatka ili mljevena paprika
Priprema:
Pomiješajte razmućena jaja, brašno, začine i pivo po izboru. Ostavite smjesu da odstoji desetak minuta.
Pileći file narežite i začinite po želji pa ih umočite u smjesu za pohanje i pecite na dobro zagrijanom ulju nekoliko minuta s obje strane.
Poslužite uz salatu i prilog po želji, primjerice rizi-bizi, pire krumpir ili pak neki umak.
2. Kiflice s pivom
Sastojci:
- 400 g brašna
- 100 ml piva
- 200 ml ulja
- 1 vrećica vanilin šećera
- pola vrećice praška za pecivo
- ribana kora limuna
- 200 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 ml vode
- 150 g mljevenih oraha
Priprema:
Pomiješajte šećer i vanilin šećer, ulijte vodu i stavite na štednjak da lagano kuha dok ne provrije uz povremeno miješanje. Kada sirup prokuha smanjite temperaturu i ostavite da lagano vri 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte ulje i pivo pa umijesite glatko tijesto. Ostavite 5 minuta u hladnjaku.
Ostavite pet minuta u hladnjaku.
Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Tijesto razvaljajte valjkom u pravilan krug koji ćete podijeliti na 8 dijelova i zarolati u rolice.
Poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 C oko 25 minuta.
Pečene kiflice umočite u sirup pa uvaljajte u mljevene orahe.
3. Tiramisu s tamnim pivom
Sastojci:
- 250 g mascarponea
- 1 malo tamno pivo (330 ml)
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 žlice šećera u prahu
- 16 piškota
Priprema:
Izmiksajte mascarpone, ekstrakt vanilije i 80 ml tamnog piva. U drugoj posudi umutite vrhnje sa šećerom u prahu pa ga lagano umiješajte u kremu od mascarponea.
Ostatak piva prelijte u posudicu pa umočite svaku piškotu s obje strane. Slažite slojeve piškota i kreme u staklene čaše, pokrijte ih folijom i stavite tiramisu na hlađenje. Prije serviranja pospite kakaom ili naribanom čokoladom.
4. Kruh s pivom
Sastojci:
360 g brašna
3 žlice šećera
1 žlica praška za pecivo
1 žličica soli
limenka pive (335 ml)
3 žlice maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, premažite maslacem kalup za kruh veličine 22x13 cm. U velikoj zdjeli promiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Polako miješajući ulijevajte pivo. Nastavite miješasti dok se ojena ne smanji i dok se tijesto ne sjedini. Izvadite tijestu u podmazan pleh. Po vrhu tijesta pokapajte otopljenog maslaca.
5. Guiness torta
Sastojci:
Za biskvit:
- 250 ml tamnog piva (ako nemate Guinness, možete koristiti bilo koje tamno pivo)
- 250 g maslaca
- 75 g kakaa u prahu
- 400 g sitno mljevenog šećera
- 150 ml punomasnog kiselog vrhnja
- 2 velika jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 275 g oštrog brašna
- 2 i 1/2 žličice sode bikarbone
- Za kremu:
- 300 g krem sira
- 150 g šećera u prahu
- 125 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C i pripremite kalup za torte promjera 23 cm, koji treba namastiti i pobrašniti ili obložiti papirom za pečenje. Ulijte pivo u veliku posudu za kuhanje umaka, dodajte maslac i zagrijavajte dok se maslac ne rastopi. Tada umiješajte kakao i šećer. Kiselo vrhnje izmiksajte s jajima i ekstraktom vanilije, ulijte u posudu s pivom i maslacem pa umiješajte pjenjačom brašno i sodu bikarbonu. Tijesto ulijte u kalup i pecite od 45 minuta do sat vremena. Pustite da se torta potpuno ohladi u kalupu. Za premaz dobro izmiksajte krem sir, dodajte šećer u prahu i nastavite miksati. Slatko vrhnje ili vrhnje za šlag posebno istucite u čvrst šlag, a potom polako umiješajte u krem sir. Namažite preko ohlađene torte.