Za rujan se kaže da je mjesec koji miriši na ajvar, a za makedonski ajvar smatra se da je najbolji. Volite li ljuće okuse, predlažemo da isprobate ovaj recept za makedonski ljuti ajvar. Potražite druge recepte i savjete kako pripremiti domaći ajvar.
Sastojci:
- 10 kg crvenih paprika (po mogućstvu rog paprike)
- 2 kg patlidžana
- 4-5 ljutih papričica (možete dodati više ili manje, u zavisnosti od željene ljutine)
- 1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)
- 1 glavica češnjaka (po želji)
- 200 ml octa
- 100 g šećera
- 100 g soli
Priprema:
Paprike za ajvar pecite na roštilju, u pećnici ili na štednjaku. Nakon pečenja stavite ih u veliku zdjelu i poklopite kako biste ih lakše ogulili. Kad se ohlade ogulite ih i izvadite sjemenke. Na isti način ispecite patlidžane, ogulite ih i očistite od sjemenki. Ljutim papričicama (ako želite blažu varijantu) očistite sjemenke pa ih sitno nasjeckajte.
Paprike, patlidžane i feferone sameljite u stroju za mljevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno - ostavite sitne komadiće za teksturu.
Zagrijte ulje u velikom loncu. Dodajte mljevenu smjesu i pržite na srednjoj vatri uz stalno miješanje.
Dodajte sol, šećer i ocat. Pržite dok se smjesa ne zgusne i dok se ulje ne počne odvajati od smjese (to može trajati 2-3 sata). Pred kraj kuhanja dodajte sitno nasjeckani češnjak (ako ga koristite) i još malo pržite dok ne omekša i smjesa postane potpuno homogena.
Sterilizirajte staklene posude i poklopce. Ajvar dok je još vruć ulijte u pripremljene staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako da se dobro zatvore. Ostavite ih da se ohlade.
Savjet plus! Ako želite da ajvar bude još ljutiji dodajte još ljutih papričica ili dodajte suhe, mljevene ljute papričice pred kraj prženja.
Izvor: Stvarukusa