Malidžano je namaz sličan ajvaru, ali je svijetle boje pa ga zovu bijeli ajvar, a ponekad i zeleni ajvar.Ovaj klasik makedonske kuhinje priprema se slično kao ajvar, ali uz zelene paprike i patlidžane, dodaje se i senf

Dobio je ime po grčkoj riječi za patlidžan - melitzano, a sličan je i namazu baba ganoush, međutim baba ganoush je više poput humusa od patlidžana, napravljen od tahinija i limunovog soka

Melidžano je puno jednostavniji i kremastije je teksture. Nema onaj jak orašasti okus koji ima baba ganoush nego više naglašava nježnu teksturu patlidžana. A zeleni ajvar priprema se od zelenih rajčica.

Donosimo vam recept za ovu malo drugačiju, ali preukusnu zimnicu.

Recept za malidžano

Sastojci

4,5 kg zelene paprike
5,5 kg patlidžana
1 l ulja
150 ml octa
150 g senfa
200 g šećera
100 g soli

Priprema:

Operite i ispecite patlidžan i papriku, u pećnici ili na roštilju. Očistite ih i ostavite da se dobro ocijede, najbolje preko noći. Patlidžan i papar izblendajte, a možete koristiti i stroj za mljevenje mesa. U tavu ulijte ulje, pa kad se zagrije dodajte mljeveno povrće. Pržite na umjerenoj temperaturi oko sat vremena uz stalno miješanje. Pred kraj dodajte šećer, senf, ocat i sol. Dobro izmiješajte, a da je malidžano gotov znat ćete kada ostane trag kuhačom na dnu posude. Vrući malidžano ulijte u vruće i sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

 Izvor: Stvar ukusa