Recept za pripremu kiselog kupusa za zimu

Počela je sezona kiseljenja ove zdrave namirnice.

Shutterstock

Kad dođu hladniji dani, počinje sezona jela od kiselog kupusa. Doznajte kako ukiseliti kupus za zimnicu. 

Sastojci:

  • 1300 g kupusa, jedna srednja glavica očišćena od vanjskih listova
  • 15-20 g morske soli
  • nekoliko listova lovora
  • ½ žličice sjemenki kumina

Priprema:

Za pripremu kiselog kupusa kupusu prvo skinite vanjske listove, a zatim ga izvažite na kuhinjskoj vagi. Koristite 1-1,5% soli. Ako je vaš kupus težak 1 kg, stavite 10-15 grama soli. Zatim kupus narežite na četvrtine i izrežite mu jezgru. Svaku četvrtinu uzdužno narežite na vrlo tanke trakice. Možete koristiti i ribež.

Narezani kupus premjestite u veću i čistu zdjelu i posolite pa ga rukama žustro miješajte 5-10 minuta. Kupus će pustiti puno tekućine, što više tekućine to bolje. Sada možete dodati lovorov list i malo kumina. Stavite kupus u čistu veliku staklenku i prelijte svu tekućinu do vrha. Koristite šaku ili nešto teško da ga gurnete i pritisnete. Tekućina treba plivati ​​na površini kupusa. Koštunicu stavite na vrh kupusa.

Zatim pokrijte staklenku čistom krpom ili plastičnom folijom i pričvrstite je gumicom. Kelj se kiseli 3 do 10 dana na temperaturi od oko 18 °C do 26 °C. Držite staklenku podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Kupus protisnite najmanje dva puta dnevno. Bitno je da na vrhu ima dovoljno tekućine. Probajte nakon 3 dana. Ako vam se sviđa okus, poklopite i stavite u hladnjak. Ostavite kupus da se kiseli 14-21 dan u hladnjaku.

 Izvor: StvarUkusa