Sezona je pripreme zimnice, a kiseli kupus obavezan je na jelovniku kroz cijelu jesen i zimu. Ova je namirnica jedna od najzdravijih, a i vrlo pristupačnih. Ukusan je pripremljen kao salata, ali dinstani, odnosno pirjani kiseli kupus odličan je prilog i dodatak jelima s i bez mesa. 

Ovaj recept jednostavan je i za one koji nemaju iskustva u pripremi kiselog kupusa za zimnicu.

Sastojci:

  • 1 kg kupusa, naribanog
  • 20 g nejodirane morske soli
  • 4 zrna papra
  • 3 bobice pimenta
  • 3 bobice kleke (borovica)
  • 1 ½ čajna žličica sjemenki kumina
  • 1 žličica šećera

Za rasol:

  • 650 ml vode
  • 13 g nejodirane morske soli
za što je dobar kiseli kupus
Shutterstock 

Priprema:

Prvo napravite rasol tako što ćete pomiješati 13 g soli sa 650 g vode i miješati dok se ne otopi. Vodu možete zagrijati kako bi se sol brže otopila, ali zatim ohladite rasol na sobnu temperaturu prije nego što prelijete kupus. Ostaviti sa strane.

U veliki lonac dodajte kupus, papar u zrnu, piment, smreku i sjemenke kima. Po smjesi kupusa ravnomjerno pospite 20 g soli. Dobro izmiješajte rukama da se sjedini. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Uklonite ručnik i dobro mijesite smjesu rukama 2 do 3 minute. Opet pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji još 30 minuta. Maknite ubrus i dodajte šećer. Miješajte rukama oko 1 minutu. Prebacite smjesu kupusa i svu dobivenu tekućinu u steriliziranu staklenku. Vrhom valjka pritisnite kupus.

Stavite nešto teže preko kupusa, radi bolje fermentacije. Smjesu prelijte salamurom i zatvorite poklopac. Ostavite staklenku na pultu na sobnoj temperaturi tjedan dana.

Morate svaki dan otvarati čep kako biste oslobodili plin, a zatim ga ponovno zatvoriti. Nakon tjedan dana kiseli kupus čuvajte u hladnjaku na 4 do 6 mjeseci.

 Izvor: Stvar Ukusa