Jelo koje su proslavili Papa, Melania i Donald Trump: Recept za slovensku poticu s orasima

Papa Franjo upitao je Prvu damu, rođenu u Sloveniji, hrani li predsjednika ovim tradicionalnim specijalitetom od dizanog tijesta sličnim našoj orehnjači.

Shutterstock

Donald Trump ponovno je izabran za američkog predsjednika. 78-godišnjak drugi puta ulazi u Bijelu kuću, a njegova omiljena hrana tipično je američka. Obožava fast food, veliki je ljubitelj McDonaldsa, a početkom ove godine u jednom restoranu omiljenog lanca pržio je krumpiriće i prodavao brzu hranu iznenađenim gostima. 

Papa Franjo upitao Prvu damu za slovenski specijalitet

A jedna zanimljivost dogodila se 2017. kad je američki predsjednik u svom prvom mandatu bio kod Pape Franje sa suprugom Melanijom. Papa je Prvu damu, rođenu u Sloveniji, upitao čime hrani supruga, je li poticom (slovenska rolada od dizanog tijesta s orasima slična našoj orehnjači). Papa Franjo ljubitelj je pizze, ali i slovenskog specijaliteta. 

Prva dama očito nije odmah shvatila da se radi o tradicionalnom slovenskom jelu, a novinari su pretpostavili da je rekao "pizza".

Recept za slovensku verziju orehnjače - poticu, donosimo s portala Okusi.eu.

Recept za poticu (slovensku orehnjaču)

Sastojci:

Za tijesto:

  • 60 dag brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 4 žumanjka
  • 45 dag šećera
  • 1 žlica ruma
  • 3 dl toplog (ne vrućeg!) mlijeka
  • 5 dag masla
  • 4 dag svježeg kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • kora jednog limuna

Za nadjev:

  • 60 dag mljevenih oraha
  • 15 dag šećera
  • 2 dl mlakog mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • snijeg od 3 bjelanjka

Za premaz:

  • 1 bjelanjak
  • maslo za mazanje pekača

Priprema:

  • Svježi kvasac s malo šećera rastopite u malo mlijeka i pustite da se digne.
    U brašno dodati sol, maslo, cimet, koricu limuna, šećer, vanilin šećer i promiješati. U suhe sastojke dodati žumanjak, mlijeko i kvasac. Sve dobro umijesiti u glatko, mekano tijesto.
  • Tijesto lagano pobrašniti, staviti u vrlo duboku postudu i pustiti da se diže približno 2 sata. Pola sata prije isteka vremena za dizanje tijesta pripremiti nadjev.
  • Nadjev: Napraviti čvrst snijeg od 3 bjelanjka. Sve suhe sastojke izmješati u visokoj posudi. Dodamo mlijeko i rum i promiješati. Na kraju pažljivo umješati i snijeg od bjelanjaka. Kad je nadjev spreman, istresti tijesto na pobrašnjen stolnjak i razvaljati od 0,5 do 1 cm debljine pa premazati pripremljenim nadjevom. Zamotati u roladu.
  • Položiti u namaščen pekač i premazati preostalim bjelanjkom. Na više mjesta štrucu zarezati nožem.
  • Poticu peći u pećnici predhodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Čim potica dobije zlatnu boju, smanjiti temperaturu pečenja na 160 stupnjeva. Poticu peći od 60 do 90 minuta.
  • Pečenu poticu ohladiti u pekaču, a zatim je preseliti na dasku na kojoj ćete ju rezati.
Shutterstock 

Omiljeno jelo Donalda Trumpa, kako piše New York Times, dobro su prženi odresci. Kako prenosi Associated Press, američki predsjednik voli ih jesti s kečapom. Obožava jesti i mesnu štrucu, a u TV showu slavne kuharice Marthe Stewart pripremao je sendvič od ovog jela.