Smashburger je posebna vrsta burgera koji se sastoji od dvije pljeskavice u kombinaciji sa sirom koji se vrlo kratko priprema. Jako je sočan i bitan omjer masti i mesa koji se nalazi u pljeskavici. Osmislio ga je Tom Ryan, izvršni direktor Pizza Hut-a, 2007. godine. Donosimo vam originalni recept za smash cheeseburger, koji će vas osvojiti sigurno na prvi griz. 

Sastojci:

Za meso:

  • Mljevena junetina- omjer 80/20 (nemasong mesa i masti)
  • biljno ulje
  • sol, papar
  • ketchup
  • luk
  • kiseli krastvci
  • slanina
  • burger pecivo

Priprema:

Mljeveno meso začinite i podijelite na kuglice težine oko 120 g, zagrijte plohu za roštilj, nauljite i sa utegom za burgere stisnite kuglicu mesa na debljinu od 1 cm. Pecite sa svake strane 1-2 minute. Kada okrenete pljeskavicu na drugu stranu, dodajte listić cheddar sira da se otopi dok se druga strana pljeskavice ispeče. Za jedan burger pripremite dvije smash pljeskavice koju prilikom serviranja stavite jednu na drugu.

shutterstock_2120855858.jpg
Shutterstock 

Pecivo prerežite po pola i zagrijte na roštilju. Pored peciva možete staviti slaninu narezanu na trakice i peći ju dok ne poprimi hrskavu zlatnu boju. Kada dobi zlatnu boju, stavite pecivo sa strane i počnite slagati svoj burger. Prvo stavite ketchup s obje strane, zatim pljeskavice. Na to kolut luka ili koliko vam dogovara, 10 g kiselih krastavaca koje ste prije naribali na mandolini. Za kraj, na vrh stavite dva komada pržene slanine.