Sigurni smo da ćete se složiti s nama da nema ništa bolje od ukusnih domaćih kobasica koje ste sami proizveli. Osim što ste sigurni da u njima nema nikakvih aditiva, umjetnih aroma, boja, okus domaćih proizvoda ne može se usporediti ni s jednim kupovnim.
Pri izradi trajnih kobasica, poželjno je koristiti prirodno ili umjetno crijevo. Upotrebom plastičnih ovitaka, prilikom sušenja kobasica, dim ne dopire do sredine kobasice već se taloži na stijenkama zbog čega dolazi do brzog kvarenja proizvoda. Moguće je koristiti prirodno crijevo nakon klanja svinje, a prirodna i umjetna crijeva dostupna su u mesarskim prodavaonicama, piše Savjetnica.com.
Poželjno je nekoliko puta isprati crijevo zbog velike slanoće. Crijevo se prije punjenja mora najmanje pola sata namakati u mlakoj vodi kako bi omekšalo i kako bi se prilikom nadijevanja kobasica izbjeglo pucanja crijeva.
Prilikom izrade kobasica, sav pribor koji se koristi, uključujući noževe, daske za rezanje i stroj za punjenje kobasica, mora u potpunosti biti čist. Ako se na priboru nalaze mikroorganizmi i nečistoće, doći će do ubrzanog kvarenja kobasica. Preporučljivo je da začini koji se koriste prilikom punjenja kobasica budu svježi i netom otvoreni kako bi se izbjegao rizik od prenošenja mikroorganizama i nečistoća.
Donosimo recept za domaće kobasice bez aditiva, umjetnih aroma i boja.
Sastojci:
- 6 kg svinjskog mesa
- 1 kg svinjskih crijeva
- 2 glavice češnjaka
- sol, papar, crvena mljevena slatka paprika, mljevena ljuta paprika
- 3 žlice šećera
- 2-3 dcl vode
Priprema:
Meso sameljite u stroju za mljevenje mesa. Zgnječeni češnjak namočite u vodi.
Zatim u meso dodajte začine (količinu odredite prema želji i osobnom ukusu). Zatim dodajte vodu s češnjakom.
Dobro izmiješajte i stavite u hladnjak preko noći.
Sutradan sve ponovo izmiksajte, po potrebi dodajte hladne vode.
Crijeva namočite u mlaku vodu, a nastavak za kobasice stavite na stroj za mljevenje mesa. Meso se melje i ide direktno u crijeva.
Izvor recepta: Stvar ukusa