Svinjsko meso popularno je u našim krajevima, a osim pečenog odojka, gotovo su jednako omiljeni svi dijelovi svinje - od svinjskog vrata, lungića, pa do kobasica i delicija mnogih krajeva - čvaraka, prezvuršta i hladetine. A nema boljeg proizvoda od mesa do domaćeg. Zašto ne biste sami napravili domaće kobasiceu kojima možete uživati cijelu zimu?

Donosimo recept i upute za pripremu domaćih kobasica od svinjskog i junećeg mesa s bijelim vinom. Inače, istarske kobasice se pripremaju s vinom.

Sastojci:

6 m crijeva za kobasice
3 kg mljevene junetine i svinjetine (omjer 40:60)
1 šalica bijelog vina
3 žlice suhih biljnih začina
1 žlica korijandera u prahu
1 žlica kima u prahu
1 žlica mljevene paprike
20 g soli
1 žlica mljevene paprike

Kako napraviti domaće kobasice s vinom
Shutterstock 

Priprema:

Meso za domaće kobasice i pribor koji koristite moraju biti hladni. Stavite meso u zamrzivač na najmanje 1-1,5 sat i ohladite posudu najmanje 30 minuta prije upotrebe. Namočite crijevo u toplu vodu (oko 30-40°C), najmanje sat vremena prije upotrebe. Izvadite polovicu mesa iz zamrzivača i narežite na deblje komade. Stavite u ohlađenu posudu, a preostalo meso nasjeckajte na komade od oko 4 cm, pa ih stavite u mašinu za mljevenje mesa. Mljeveno i izrezano meso pospite solju, paprom, suhim začinskim biljem, korijanderom, kimom i mljevenom paprikom. Sastojke za domaće kobasice pomiješajte i ostavite da odstoje oko minutu, zatim dodajte bijelo vino , pa rukama izmiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine. Poklopite meso i ponovno ga ohladite.

Meso stavite u crijevo, pa ga zavrnite na nekoliko mjesta (ovisno o dužini kobasice koju želite dobiti). Svaku domaću kobasicu pojedinačno probušite na nekoliko mjesta kako ne bi pukle tijekom pečenja. Pecite u plehovima oko 60 minuta na 180°C, zatim ocijedite višak tekućine, domaće kobasice prelijte bijelim vinom i pecite još 5 minuta. Ostatak koji ne planirate pojesti u skoroj budućnosti možete spremiti u zamrzivač.

 Izvor: StvarUkusa